Tου Π. Λιβανίδη
Στα πολύ ψηλά των ειδήσεων πέρασε ένα αρκετά σημαντικό γεγονός, που σηματοδοτεί νέες γεωστρατηγικές ανακατατάξεις δυνάμεων και ζώνης επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με συνέπειες που δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.
Ο Πρόεδρος Πούτιν μετά από πολύ καλούς στρατηγικούς ελιγμούς πέτυχε μια διμερή συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράν, που δίνει στους Ρώσους την δυνατότητα χρησιμοποίησης της Ιρανικής αεροπορικής βάσης στο Χαμαντάν (Hamadan).
Αμέσως το Ρωσικό υπουργείο άμυνας μετέφερε στο εν λόγω αεροδρόμιο ένα μεγάλο αριθμό από «Tu-22M3» (υπερηχητικά μεγάλης εμβέλειας στρατηγικού βομβαρδισμού) και μαχητικά «Su-24», που από τις 16 Αυγούστου άρχισαν αμέσως βομβαρδισμούς κατά των Daesh (ISIS / ISIL) Τζιχαντιστών της Συρίας, με ορμητήριο το Ιρανικό αεροδρόμιο.
Είναι μια εξέλιξη που πάγωσε τους Αμερικανούς και όλη την Δύση, που αγωνίστηκαν για μια συμφιλίωση και προσέγγιση το Ιράν, αλλά την κατάλληλη στιγμή «επάνω στην στροφή», τους πρόλαβε ο Πούτιν αποκομίζοντας μεγάλο κέδρος για την Ρωσία και την επιρροή της στην περιοχή.
Είναι μια μεγάλη εξέλιξη που πολλές παραμέτρους και ανατρέπει τα σχέδια της συμμαχίας των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, όχι μόνο σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό και γεωστρατηγικό.
Η Αμερικανική αντίδραση.
Με το που έγινε η πρώτη αεροπορική επιδρομή με ορμητήριο τη βάση στο Χαμαντάν (Hamadan) του Ιράν, οι ΗΠΑ δεν έκρυψαν την δυσαρέσκεια τους και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ δήλωσε, στους δημοσιογράφους, ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει κατά πόσον η Ρωσία έχει παραβιάσει ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την ανάπτυξη «Tu-22M3s» και «Su-34S» σε μια ιρανική αεροπορική βάση.
Αμέσως ανταπάντησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκρέϊ Λαβρώφ λέγοντας, ότι η ρωσο-ιρανική απόφαση συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και δεν παραβιάζει το ψήφισμα γιατί η Ρωσία δεν προμήθευσε ούτε πούλησε όπλα στο Ιράν, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απλά οι Ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τη βάση για να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που γίνεται κατά της νομίμου κυβερνήσεως της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και μάλιστα μετά από αίτημα της.
Η διμερής συμφωνία Ρωσίας Ιράν, που δεν γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους της, δημιουργεί μια εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Τα πολιτικά κέρδη των Ρώσων
Η Ρωσία κερδίζει σε πολλά επίπεδα. Ένα είναι ότι αποκτά καθαρά στρατιωτικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, δεύτερον ότι αποκτά πολιτική πρόσβαση και επιρροή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θέλει να την διευρύνει και οικονομικά (δημιουργία New Silk Road, ρωσο-ιρανική-ινδικό σχέδιο) και τρίτον «ανακατεύει την τράπουλα» γεωστρατηγικά μειώνοντας τις Αμερικανικές προσβάσεις και επιρροές, ενώ αναδεικνύει το Ιράν ως ισχυρό γεωπολιτικό παίκτη στη Μέση Ανατολή.
Η τελευταία δε παράμετρος είναι κάτι που τρομάζει τους Ισραηλινούς αλλά ακόμη περισσότερο τους Σαουδάραβες.
Άλλωστε αυτό που ενώνει την στρατηγικής σημασίας συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είναι η προάσπιση και στρατιωτική βοήθεια του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Κάτι όμως που η Σαουδαραβική κυβέρνηση έχει άλλη άποψη, ενώ το Ισραήλ φοβάται την ισχυροποίηση του Ιράν.
Οι εξελίξεις περιπλέκονται ακόμη περισσότερο τώρα με την εμπλοκή και της Τουρκίας, που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος φλερτάρει με την Μόσχα και αρχίζει να κάνει τα γλυκά μάτια και προς την Τεχεράνη με κίνδυνο την δημιουργία ενός νέου άξονα Ρωσίας Τουρκίας Ιράν που αναδιατάσσει όλα τα γνωστά δεδομένα.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως αναδύεται η σημαντικότατα του Ελληνικού χώρου για τις Δυνάμεις της Δύσης.
Τα στρατιωτικά κέρδη των Ρώσων
Οι δυτικοί φοβούται ότι η αεροπορική βάση στο Χαμαντάν (Hamadan) του Ιράν, μπορεί να εξελιχθεί σε μια ουσιαστικότερη βάση για τις Ρωσικές δυνάμεις, από αυτή που υπάρχει και λειτουργεί ήδη στη Hmeymim της Συρίας (που βρίσκεται 621 ml-1000 χιλιόμετρα από τη Ρωσία ενώ του Hamadan μόνο 31 ml – 50 χιλιόμετρα).
Μεγάλο δε μειονέκτημα της βάσης στη Hmeymim της Συρίας είναι ότι βρίσκεται κοντά στο Χαλέπι, όπου μαίνονται οι μάχες με τους ISIS, γι΄ αυτό και οι Ρώσοι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ασφαλείς βάσεις από την πατρίδα τους που απείχαν μεγάλη απόσταση από το θέατρο των επιχειρήσεων.
Δεν θα χρειάζεται πλέον τα «Tupolev Tu-22M3», να απογειώνονται από το Mozdok και να συνέχεια διασχίζουν την Κασπία Θάλασσα, το Ιράν και το Ιράκ προκειμένου να πλήξουν τους στόχους τους και στην επιστροφή να είναι αναγκασμένα να κάνουν ανεφοδιασμό στον αέρα από «Ilyushin Il-78».
Με τις νέες συνθήκες «Tu-22M3» εξοικονομούν σημαντικό χρόνο και ποσότητα σε καύσιμα, ενώ αυξάνουν την ικανότητα τους στη μεταφορά σχεδόν τρείς φορές μεγαλύτερου ωφέλιμου φορτίου βομβών, κάνοντας πιο αποτελεσματική την επέμβαση τους. Αποκτούν δε το πλεονέκτημα της πιο συχνής επαναφόρτωσης με βόμβες των «Tu-22M3».
Όπως δε γράφει η Συριακή εφημερίδα «Vzglyad», η Ρωσική πλευρά θεωρεί πολύ μεγάλο πλεονέκτημα την μεγάλη μείωση του χρόνου από την απογείωση των «Tu-22M3» από την πολεμική βάση «Έγκελς» της ρωσικής πόλης του Σαράτοβ, μέχρι την στιγμή του βομβαρδισμού, γιατί παρατήρησαν τελευταία ότι δίνεται ο χρόνος στους Τζιχαντιστές, να αλλάξουν τοποθεσίες και να κρυφθούν.
Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι παρακολουθούν δορυφορικά τις πτήσεις των Ρωσικών βομβαρδιστικών «Tu-22M3» και πληροφορούν τους τρομοκράτες. Αυτό γίνεται όμως, μόνο με μια προηγμένη τεχνολογία που δεν διαθέτουν οι ριζοσπαστικές ομάδες. Είναι κάτι που προβληματίζει πολύ τους Ρώσους.
«Tupolev Tu-22M3»
Το κάθε ένα «Tupolev Tu-22M3» μπορεί να μεταφέρει έως και 12 τόνους πυραύλους και βόμβες σε 2.000 χλμ. Τώρα που η απόσταση από τη βάση του Χαμαντάν στο Χαλέπι είναι μικρότερη από 1.000 χιλιόμετρα, η αποτελεσματικότητα των Ρωσικών βομβαρδισμών μεγαλώνει πάρα πολύ και σύντομα θα δούμε άλλες εξελίξεις στην αποφασιστική μάχη για το Χαλέπι και όχι μόνο.
Το χρονικό της συμφωνίας
Τον Ιούνιο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Shoigu επισκέπτεται την Τεχεράνη και συζητά με τον ομόλογο του αλλά κυβερνητικά στελέχη της Συρίας για τα μέτρα καλλίτερης αντιμετώπισης κατά των τρομοκρατών της Daesh και al-Nusra Front.
Στις 8 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί. Οι δύο ηγέτες συζητούν για την κατάσταση στη Συρία Επικυρώνουν τα σημεία της συμφωνίας και ρυθμίζουν το τρόπο χρήσης της βάσης Hamadan στο Ιράν από την Ρωσική αεροπορία.
Στις 15 Αυγούστου μετακινούνται τα «Tu-22M3s» από τις βάσεις τους στη Ρωσία στην αεροπορική βάση του Hamadan
Στις 16 Αυγούστου τα ρωσικά βομβαρδιστικά αρχίζουν τις επιδρομές κατά των Daesh στη Συρία