Μαίνεται η μάχη για τα σιτηρά, με την επισιτιστική κρίση να απειλεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει τους σιτοβολόνες της Ουκρανίας.
Πλάνα δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να ψεκάζουν με νερό τις καλλιέργειες σιταριού σε μια προσπάθεια να σώσουν τη σοδειά των σιτηρών.
Η χώρα αντιμετωπίζει μαζικές ελλείψεις τροφίμων και έναν ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό που την εμποδίζει να εξάγει προσοδοφόρα αγροτικά προϊόντα.
Η Ουκρανία ονομάζεται και σιτοβολώνας της Ευρώπης καθώς διαθέτει μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη της ηπείρου, προμηθεύοντας με τρόφιμα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Οι εμπρηστικές βόμβες, οι οποίες έχουν απαγορευτεί από συνθήκη του ΟΗΕ που έχει υπογραφεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες 123 χώρες, έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τις δυνάμεις του Πούτιν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση συγκεκριμένων τύπων όπλων που θεωρείται ότι προκαλούν περιττά ή αδικαιολόγητα δεινά στους μαχητές ή πλήττουν αδιακρίτως τους αμάχους.
Το εύφλεκτο περιεχόμενο των βομβών αυτών καίγεται στους 2.200C και ανάβει πυρκαγιές που είναι δύσκολο να σβηστούν.
Παράγουν την πιο καυτή ανθρωπογενή ουσία και μπορούν να κάψουν την ανθρώπινη σάρκα μέχρι το κόκκαλο.