Νέα σοβαρή πρόκληση σημειώθηκε στη Βαλτική, καθώς τρία ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Mig-31, οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal, παραβίασαν το πρωί της Παρασκευής τον εναέριο χώρο της Εσθονίας.
Σύμφωνα με τις αρχές, τα ρωσικά αεροσκάφη κινήθηκαν περίπου 5 μίλια εντός του FIR Ταλίν και παρέμειναν για 12 λεπτά στον εναέριο χώρο της χώρας. Το περιστατικό καταγράφηκε κοντά στο μικρό νησί Βαϊντλό, στον Φινλανδικό Κόλπο.
Για την αναχαίτισή τους απογειώθηκαν άμεσα ιταλικά F-35 που σταθμεύουν στην Εσθονία στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής αποστολής αεράμυνας.
Το συμβάν ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή, καθώς έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από ρωσικά drones, αλλά και την παρόμοια εισβολή σε εναέριο χώρο της Ρουμανίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας κάλεσε τον Ρώσο επιτετραμμένο για διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ παρέδωσε και επίσημη διπλωματική νότα.
Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, Μάργκους Τσάκνα, χαρακτήρισε το περιστατικό «άνευ προηγουμένου βίαιο» και τόνισε:
«Η Ρωσία έχει ήδη παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Εσθονίας τέσσερις φορές φέτος, κάτι που είναι απαράδεκτο από μόνο του. Αλλά η σημερινή εισβολή, με τρία μαχητικά αεροσκάφη, συνιστά μια ξεκάθαρη και επικίνδυνη κλιμάκωση».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι εντεινόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να δοκιμάσει τα σύνορα και η αυξανόμενη επιθετικότητά της πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχεία εντατικοποίηση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης».
Η Μόσχα, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιάσει επισήμως το περιστατικό.















