‘Eλληνας ΟΥΚ !για να μην αλλάξει γεμιστήρα κατά την διάρκεια βολής …Αλλάζει όπλο!
Η έλλειψη καυσίμων έχει αφήσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αβοήθητες ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, υποστηρίζει το περιοδικό Newsweek. Σύμφωνα με το άρθρο, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια καυσίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα να αμυνθεί απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό…
Στο περιοδικό μίλησε ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Κολιόπουλος, λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι ο λόγος που διατηρούμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα που η Τουρκία έχει ανιχνεύσει μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, έχει αυξήσει τις δραστηριότητές της στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να φθείρει την ελληνική άμυνα».
Το άρθρο του Newsweek επισημαίνει, ότι η τουρκική Αεροπορία (THK) έχει κλιμακώσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τα τελευταία χρόνια. Εν τω μεταξύ, παρά την οικονομική κρίση, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI: Stockholm International Peace Research Institute), ανέφερε ότι η Ελλάδα δαπάνησε 4 δισεκατομμύρια (2,5% του ΑΕΠ) για την άμυνα το 2014, που είναι το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο επικεφαλής ερευνητής για το θέμα των στρατιωτικών δαπανών του Ινστιτούτου, Sam Perlo-Freeman, αμφισβήτησε την αναγκαιότητα ορισμένων από τις δαπάνες, δεδομένης της πρωταρχικής ανάγκης για την εξασφάλιση καυσίμων. Η αναφορά είναι επιεικώς βλακώδης και δεν τιμά ένα τόσο φημισμένο ινστιτούτο να αναφέρει τέτοιες εξόφθαλμες ακόμα και για τους στοιχειωδώς γνωρίζοντες, καθώς αναφέρεται στην προμήθεια αρμάτων μάχης πριν από πολλά-πολλά χρόνια, έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τι να περιμένει κανείς όμως από έναν ελάχιστα σχετικό με το αντικείμενο, αφού ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι απλά ένας μαθηματικός, τον οποίο και τοποθέτησαν για να διαχειριστεί τα νούμερα, η ανάλυση όμως των συμπερασμάτων απαιτεί πιο εξειδικευμένη γνώση. Το δε SIPRI κατάφερε πρόσφατα να δείξει ότι η Ελλάδα… αύξησε τις δαπάνες!
Το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται, είναι πως βλέπουν μόνο τα αριθμητικά στοιχεία που γράφει η Ελλάδα στον προϋπολογισμό της και τα χρησιμοποιούν, χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους. Αν ο προϋπολογισμός δηλαδή μιλάει για «δεσμεύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ» θεωρούν ότι έχει ξοδευτεί αυτό το ποσό… παρότι οι εξοπλιστικές δαπάνες τείνουν να μηδενιστούν (κυριολεξία) την τελευταία δεκαετία
Το Ινστιτούτο που τα υποστήριξε θεωρείται αυθεντία! Κατά πάσα πιθανότητα κάτι τέτοιο έδωσαν και διάβασε ο Κώστας Ήσυχος και μας χάρισε προ ημερών την κοτσάνα της δεκαετίας, ότι οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα ευθύνονται για αρκετά περισσότερο του 50% (περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ) του χρέους μεταπολιτευτικά…
Τούρκοι Κομάντο βγαίνουν σε άσκηση όλοι μαζί στην ακτή …αυτοί και αν είναι για τα μπάζα !
Καταφανώς μπερδεύουν τις αμυντικές με τις εξοπλιστικές δαπάνες, εξισώνοντάς τις. Όσο κι αν κάνει εντύπωση… Με αποτέλεσμα, αντί να δουν ότι στις αμυντικές δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι εξοπλισμοί, οι μισθοδοσίες και τα λειτουργικά έξοδα, θεωρούν όλο το νούμερο που δαπανάται ως εξοπλιστική δαπάνη.
Αν υποθέσουμε ότι αυτό που ίσχυε κάποτε, αμυντικές δαπάνες που να ανέρχονται στο 5-6% του ΑΕΠ, τότε «χονδρικά», οι εξοπλιστικές δαπάνες δεν ξεπέρασαν μεταπολιτευτικά κατά μέσο όρο το 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση! Όποιος το επιθυμεί, προφανώς μπορεί να προκαλέσει την ορθότητα αυτού του ισχυρισμού, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία.
Ας ξεκινήσουν από αυτό το δεδομένο, «να βάλουν κάτω» το ΑΕΠ κάθε έτους και τον πληθωρισμό κάθε χρόνο από το 1974, για να δουν αξιόπιστα ποια είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Να βάλουν και τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα (ανεπαρκέστατη, συμφωνούμε απόλυτα, αλλά πρέπει να αφαιρεθεί από την επιβάρυνση), μπας και καταλήξουν σε κάποιο λογικό συμπέρασμα για την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.
Αυτό που μας προβλημάτισε όμως ήταν η αναφορά του αξιόλογου Έλληνα επιστήμονα που μίλησε εμμέσως στο περιοδικό, για τα… πολιτικά φρονήματα των Ελλήνων αξιωματικών, για την ακρίβεια των ηγετικών στελεχών.
Είπε, ότι θα δυσκολευτεί κανείς να βρει ανώτερο-ανώτατο αξιωματικό να είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (είναι προφανές ότι η εκτίμηση δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα), αλλά οι αξιωματικοί αισθάνονται άνετα με τον δεξιό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, παραπέμποντας στην πτήση του Ιανουαρίου με ελικόπτερο στα Ίμια (για να τιμήσει του ήρωες του ελικοπτέρου), οδηγώντας σε απογείωση – παρέμβαση τα τουρκικά μαχητικά!
Υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν διαστρεβλωθεί τα λεγόμενα του Κολιόπουλου, καθώς διατηρούμε ζωηρές αμφιβολίες γνωρίζοντας τον ίδιο και το έργο του, φοβούμαστε ότι οι επαφές του με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι – πλέον; – και τόσο στενές, πέραν των μαθημάτων στις παραγωγικές σχολές, εάν όντως πιστεύει όσα του αποδίδονται.
Επίσης, να επισημάνουμε ότι το να παρουσιάζεται το στράτευμα ως «δεξιό», πέραν του ότι είναι ένα επιεικώς αφελές και αυθαίρετο συμπέρασμα, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, καθώς τροφοδοτεί γελοιότητες και σενάρια που έρχονται από το εξωτερικό για την απειλή… πραξικοπήματος.
Γνωρίζουν άραγε με στοιχεία ότι η επιρροή του κυβερνώντος κόμματος ποσοστιαία μικρότερη του ποσοστού που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ένα ακόμη κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι, ένα υποσύνολο.
Στο άρθρο του περιοδικού αναφέρεται τέλος, ότι η Τουρκία κλιμακώνει γνωρίζοντας, πως «η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει» κάθε φορά που παραβιάζονται τα χωρικά της ύδατα ή ο εναέριος χώρος της, ασκώντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω πίεση στους διατιθέμενους πόρους.