Στη συνέντευξή του, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αντίθετος με ορισμένα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα στην προσέγγιση με την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «πειρατή», λέγοντας ότι η επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα είναι «κακή ιδέα».
Ακόμη, εκφράζει ενστάσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και λέει «όχι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Αναλυτικά η συνέντευξη Σαμαρά:
– Κύριε Πρόεδρε, στις 7 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν για την Συνάντηση Κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδευτεί από κάποιο μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό. Τι αναμένετε;
Απάντηση: Για να αρχίσω από το πιο επίκαιρο, αν και το λιγότερο σημαντικό για μας: Ο κ. Ερντογάν έχει έλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση, με ολόκληρη τη Δύση: Με τις ΗΠΑ, με την Ευρώπη συνολικά, με το Ισραήλ, τώρα και με την Γερμανία…
Πριν λίγες μέρες μπλόκαρε – ξανά – την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ…
Στις συναντήσεις κορυφής, προσπαθείς τουλάχιστον να μη κάνεις τις διμερείς σχέσεις χειρότερες. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο: Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο, οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις δεν έγιναν καλύτερες – επιδεινώθηκαν!
Η Κυβέρνηση της Γερμανίας ήλθε σε πολύ δύσκολη θέση, ο Καγκελάριος Σόλτς σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Η κοινή Γνώμη και ο Τύπος της χώρας είναι εξοργισμένοι με τον Ερντογάν, και θεωρούν ότι έχει κυριολεκτικά”απασφαλίσει”. Συμπέρασμα: Καλύτερα να μην είχε γίνει εκείνη η επίσκεψη…
Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες τον θεωρούν “μαύρο πρόβατο”; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντί-δυτικό άξονα;
Νομίζω, λοιπόν, πως δεν είναι καλή ιδέα…
– Για το “μνημόνιο συνεργασίας στο μεταναστευτικό; Δεν είναι χρήσιμο να μειώσουμε ή να μηδενίσουμε τις ροές;
Απάντηση: Θυμάστε πόσες τέτοιες “συμφωνίες” έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια; Έχει τηρήσει καμία;