Η Μέση Ανατολή, η Λιβύη και η σχέση ΕΕ-Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάνησηςτ ου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.
Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ με την Κύπρο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης ανησυχία για το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.
Επίσης για τη Λιβύη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την κοινή δήλωση του πρόεδρου Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για κατάπαυση πυρός και υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές λύσεις ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.
Ο Σαρλ Μισέλ είπε επίσης πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες ασφαλείας για το βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ υποστηρίζει την υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική διαδικασία στη Συρία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Τούρκος πρόεδρος είχαν έναν ανοικτό και χρήσιμο διάλογο για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία και υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και για την αντιμετώπιση με ανοικτό τρόπο εκείνων που τις χωρίζουν.
Για το μεταναστευτικό, ο Σαρλ Μισέλ είπε πως η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Τουρκία η οποία φιλοξενεί έως και τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει προγράμματα για πρόσφυγες και κοινότητες φιλοξενίας.
Ο Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν απευθείας επαφή σε τακτική βάση και όποτε το απαιτούν τα γεγονότα για βελτίωση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.