Φωτογραφία: EPA
Στη Συρία έφτασαν τα πρώτα ρωσικά φορτηγά, που προορίζονται για τη μεταφορά των χημικών όπλων. Οι τοξικές ουσίες από τις αποθήκες στο έδαφος της χώρας θα μεταφερθούν στη Λατάκεια και θα φορτωθούν σε πλοία. Έτσι θα ικανοποιηθεί η απαίτηση της διεθνούς κοινότητας και στο έδαφος της Συρίας δεν θα απομείνουν χημικά οπλοστάσια.
Αρχικά προβλεπόταν, οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες μάχης να απομακρυνθούν από τη Συρία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μάλιστα τη μεταφορά τους στο λιμάνι έπρεπε να επωμιστεί ο συριακός στρατός. Όμως η Δαμασκός αποδείχτηκε ότι δεν έχει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την εκτέλεση μιας τόσο υπεύθυνης επιχείρησης.
Όταν στη Δύση αντέδρασαν αρνητικά στο αίτημα της Δαμασκού να παραχωρηθούν στον κυβερνητικό στρατό τεθωρακισμένα για τη μεταφορά των χημικών όπλων, προς βοήθεια έσπευσε η Ρωσία. Επιτεύχθηκε συμφωνία, βάσει της οποίας η χώρα μας θα στείλει στη Συρία ειδικά φορτηγά, δεξαμενές και ειδικές δυνάμεις για τα μεταφερόμενα χημικά όπλα. Το καθήκον του συριακού στρατού είναι να διασφαλίσει την ασφαλή διακίνηση των αυτοκινητοπομπών στους δρόμους από τις αποθήκες μέχρι το λιμάνι της Λατάκειας.
Στη ζώνη της ρωσικής ευθύνης τα συριακά χημικά όπλα θα βρίσκονται μέχρι και την ώρα που θα εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα της Συρίας, φορτωμένα σε πλοία της Δανίας και της Νορβηγίας, τα οποία ήδη έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο. Μετά σε ένα από τα λιμάνια της Ιταλίας τα βαρέλια με τις τοξικές ουσίες θα μεταφορτωθούν σε αμερικανικό πλοίο, όπου και θα καταστραφούν οι τοξικές ουσίες. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί, που θα βρίσκεται εκείνη την ώρα το πλοίο με το θανατηφόρο φορτίο, επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντρ Τσέκοφ:
– Στην ανοικτή θάλασσα, δηλαδή εκτός των χωρικών υδάτων ενός κράτους, η καταστροφή των χημικών όπλων είναι επικίνδυνη. Ακριβώς για το λόγο ότι μπορεί να υπάρξει καταιγίδα ή κάποια φυσική καταστροφή και είναι άγνωστο αν θα αντέξει το πλοίο. Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι θα πρέπει να καταπλεύσει σε λιμάνι κάποιας τρίτης χώρας ή οποιοδήποτε λιμάνι, προστατευμένο από τους ανέμους. Όμως μέχρι τώρα κανένα κράτος δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για χρήση των χωρικών υδάτων του για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου που αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ματαιωθεί. Μέχρι σήμερα, όλος ο εξοπλισμός για την παραγωγή χημικών όπλων στη Συρία έχει καταστραφεί. Και αποφασίστηκε ότι ένα μέρος των τοξικών ουσιών και των δοχείων, στα οποία βρίσκονταν, θα καταστραφούν και αυτά στο έδαφος της χώρας.
Η επιχείρηση του χημικού αφοπλισμού της Συρίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014.
.ruvr.ru/