Σε απολογία για κακουργηματικού βαθμού απιστία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καλεί ο ανακριτής Διαφθοράς εννέα πρώην στελέχη της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Τα κατηγορητήρια που έχουν σχηματιστεί σε βάρος των εννέα πρώην μελών Διοικήσεων της εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν την πρώτη ομάδα που καλείται σε απολογία (καθώς οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι τουλάχιστον 19) αφορούν τα στοιχεία έρευνας των Εισαγγελέων Διαφθοράς για κακή οικονομική διαχείριση στα ΕΑΣ επί περίπου μία επταετία και μέχρι το 2010, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο που υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πρώτοι εννέα κατηγορούμενοι που θα βρεθούν ενώπιον του Ανακριτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώην πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των ΕΑΣ μέχρι το 2006.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, που χειρίζεται ο ανακριτής Διαφθοράς , οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες στο νόμο περί Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας που ορίζει πλαφόν 15 χιλιάδων ευρώ .
Στους υπευθύνους της εταιρείας καταλογίζεται πως είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ , δαπάνες που, κατά την δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσε στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται πως οι κατηγορούμενοι είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι όταν κλήθηκαν σε ανωμοτί κατάθεση από Επίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, που διενέργησε την έρευνα, φέρονται να αρνήθηκαν πως έχουν παρανομήσει ισχυριζόμενοι πως η ΕΑΣ δεν ανήκει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της πλαφόν στις αποζημιώσεις.
Κατά τις δικαστικές αρχές ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, καθώς με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ,από το 2006, η ΕΑΣ κατατάχθηκε στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.
kathimerini.gr