Συνεδριάζει από τη 1:30 το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Ποιοι συμμετέχουν.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τη 1:30 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Στη συνεδρίαση, η οποία λαμβάνει χώρα στο φως των τελευταίων καταιγιστικών εξελίξεων, συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι υφυπουργοί Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Από τη Νέα Δημοκρατία δίνουν το «παρών» οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το ΚΙΝΑΛ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευάγγελος Φανίδης και από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα.
Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έσπευσε να επιβεβαιώσει την αποστολή των δύο επιστολών προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τα δύο έγγραφα έχουν ως αποδέκτες τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τι περιλαμβάνουν οι δύο επιστολές
Μεταξύ άλλων, στην πρώτη επιστολή αναφέρεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».
Τονίζεται δε, ότι «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)».
Στην επιστολή, παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκουίλα Σαλέχ Άισα, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ».
«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» καταλήγει η πρώτη επιστολή.
Παρεμφερές είναι το περιεχόμενο και της δεύτερης επιστολής. Σ’ αυτήν εξηγείται ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και «ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα.
Καλείται τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να «απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».