Σε φόρουμ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου «έκαναν πολλές επαφές και είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν τα προβλήματα των “Τούρκων” της “Δυτικής” Θράκης», συμμετείχαν οι δύο Μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.
Μένει να αποδειχθεί αν η συμμετοχή και οι τοποθετήσεις τους ήταν σε γνώση της ηγεσίας του νεόκοπου κόμματος και κυρίως αν ενστερνίζεται τις απόψεις τους και τις θέσεις τους. Οι εργασίες του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν στην Αττάλεια και είχαν την υποστήριξη της τουρκικής προεδρίας!Τους Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθη) και Οζγκιούρ Φερχάτ (Ροδόπη) σιγοντάριζε η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Τσιντέμ Ασάφογλου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες, συνοδευόμενη από τον «ειδικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων», Κερέμ Απτουραχήμογλου, που έχει αναλάβει χρέη κατήγορου της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.
Και οι τέσσερις δέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόσκληση του τουρκικού κράτους και του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής να συμμετέχουν στο φόρουμ διπλωματίας της Αττάλειας με θέμα «Φέρνοντας τη διπλωματία στο προσκήνιο σε καιρούς κρίσεων».
Τα τουρκόφωνα ΜΜΕ της Θράκης πανηγυρίζουν για τη συμμετοχή των «εκλεκτών» της μειονότητας στις εργασίες και αναφέρουν ότι δύο βουλευτές συμμετείχαν σε πάνελ όπου εξεταζόταν ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης. Μέρος των εισηγήσεών τους αφορούσε στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ να αναφέρει ότι τα γεγονότα στην Παλαιστίνη είναι απαράδεκτα και ότι ο πλανήτης παραμένει απλός θεατής. Από την πλευρά του, ο Οζγκιούρ Φερχάτ τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το πολιτικό προσωπικό και, αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, επεσήμανε ότι επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε καλό επίπεδο και δεν υπήρξαν σοβαρές κρίσεις!
Αυτή που ξεσπάθωσε κατά της Ελλάδας ήταν η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιντέμ Ασάφογλου. Καλεσμένη του τουρκικού καναλιού ειδήσεων NTV, εξήγησε «τα προβλήματα της “τουρκικής” μειονότητας της “Δυτικής” Θράκης».
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της μειονότητας είναι η άρνηση της Ελλάδας να αποδεχθεί την «τουρκική» ταυτότητά της και ισχυρίστηκε ότι η χώρα διαχειρίζεται τα θέματα της μειονότητας με τη στάση «Δεν έχω ακούσει. Δεν έχω δει. Δεν ξέρω».
Εκανε αναφορά στα υποτιθέμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης, προσθέτοντας ότι το ΚΙΕΦ παρακολουθεί στενά το θέμα. Στο πλευρό της είχε τον «ειδικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων», Κερέμ Απτουραχήμογλου, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της μειονότητας και τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει χρέη κατήγορου της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.
Μετά το φάουλ του Χαρίτση
Να σημειωθεί ότι η παρουσία των μειονοτικών βουλευτών της ΝΕΑΡ στο φόρουμ του βαθέος τουρκικού κράτους έγινε λίγες μέρες μετά το… φάουλ του Αλέξη Χαρίτση να συναντηθεί με τον πρόεδρο της τέως και παράνομης «“Τουρκικής” Ενωσης Ξάνθης», Οζάν Αχμέτογλου.
Η συνάντηση έγινε στην Ξάνθη, στο πλαίσιο περιοδείας του κ. Χαρίτση. Σε αυτήν τον συνόδευε ο βουλευτής του κόμματος, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που του έκλεισε ραντεβού και με τον κ. Αχμέτογλου, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της σχολικής εφορείας του Μειονοτικού Λυκείου Ξάνθης.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η ΝΕΑΡ επιχείρησε να θολώσει τα νερά διαψεύδοντας ότι ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με την «ΤΕΞ», αλλά παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με τη σχολική εφορεία του Μειονοτικού Λυκείου.