Η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ προς τη Χαμάς κλιμακώνεται, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις στην Πόλη της Γάζας εντείνονται και νέα τελεσίγραφα εκπέμπονται προς την παλαιστινιακή οργάνωση, με στόχο την παράδοση των ομήρων και την παύση των επιθέσεων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αιχμηρές δηλώσεις, κάλεσε εκ νέου τους κατοίκους της Πόλης της Γάζας να αποχωρήσουν άμεσα, υπογραμμίζοντας πως οι Ισραηλινές Δυνάμεις βρίσκονται στην αρχή μιας «εντατικοποίησης των χερσαίων επιχειρήσεων» για την πλήρη κατάληψη του αστικού ιστού. «Σας έχουμε προειδοποιήσει, φύγετε τώρα», τόνισε.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το Ισραήλ ελέγχει ήδη το 40% της πόλης, ενώ στόχος είναι η εξουδετέρωση όλων των «πύργων τρομοκρατίας» και η πλήρης ανάκτηση του ελέγχου.
Μήνυμα ΗΠΑ και προειδοποίηση Τραμπ
Η Ουάσινγκτον, διατηρώντας δίαυλο επικοινωνίας μέσω Κατάρ και Αιγύπτου, απέστειλε στη Χαμάς νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός, σε συνδυασμό με προειδοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» της οργάνωσης.
Η πρόταση περιλαμβάνει και συμφωνία για σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, καθώς και διακοπή των επιθέσεων από τη Χαμάς. Η ηγεσία της οργάνωσης δήλωσε ότι εξετάζει σοβαρά τη νέα πρόταση, χωρίς να έχει προβεί ακόμη σε επίσημη απάντηση.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ φέρεται να ασκεί πίεση στη Χαμάς για να αποδεχθεί τη συμφωνία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
«Σεισμός στους πύργους της τρομοκρατίας» – Κλιμάκωση στη Γάζα
Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις, με στόχο σημεία-κλειδιά στη Γάζα. Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο βόρειο τμήμα της πόλης, ενώ αναφέρθηκαν πολλαπλές εκρήξεις σε κατοικημένες συνοικίες και καταστροφή συστάδων σπιτιών.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς δήλωσε πως «ένας ισχυρός τυφώνας» θα πλήξει την πόλη της Γάζας, προειδοποιώντας τους ηγέτες της Χαμάς για πλήρη καταστροφή σε περίπτωση που δεν παραδώσουν τους ομήρους.
Η Χαμάς επιδοκίμασε την επίθεση στην Ιερουσαλήμ – Αδιέξοδο ή παράθυρο διαπραγμάτευσης;
Νωρίτερα, η Χαμάς χαιρέτισε την αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ, όπου έξι άτομα σκοτώθηκαν από δύο Παλαιστίνιους ενόπλους που άνοιξαν πυρ μέσα σε λεωφορείο. Οι δράστες εξουδετερώθηκαν επί τόπου από Ισραηλινές δυνάμεις και πολίτες.
Η οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά χαρακτήρισε την επίθεση «φυσική απάντηση στα εγκλήματα της κατοχής και τη γενοκτονία κατά του λαού μας».
Το Ισραήλ, ωστόσο, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αφήσει το μακελειό αναπάντητο, με πηγές της κυβέρνησης να μιλούν για μεγάλης κλίμακας αντίποινα, αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από τη Χαμάς.















