Το Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να δημιουργήσει τις δικές του ένοπλες δυνάμεις στις 14 Δεκεμβρίου 2018, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι το Κόσοβο έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει δικό του στρατό.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ ως οργανισμός ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να προβεί πρώτα σε συνταγματικές αλλαγές και μετά να ψηφίσει για τη δημιουργία του στρατού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα υποστεί τις συνέπειες αυτού του βιαστικού βήματος.
«Το βήμα αυτό έρχεται σε λάθος χρόνο, είναι αντίθετο με τις συστάσεις πολλών συμμάχων του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε .
Ενώ, όταν το Κοσσυφοπέδιο επισημοποίησε, ήδη, τον στρατό του, η αντίδραση του ΝΑΤΟ ήταν ηπιότερη.
«Σήμερα, οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν την υιοθέτηση των τριών νόμων που κινούν τη διαδικασία μετάβασης της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου σε στρατό.
Λυπάμαι που η απόφαση ελήφθη παρά τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ. Αν και η μετατροπή της Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου είναι κατ’ αρχήν ένα θέμα για το Κοσσυφοπέδιο να αποφασίσει, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή η ενέργεια είναι λάθος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Παρά την αντίθεση αυτή, η Σερβία χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΝΑΤΟ ως ένα ‘θέαμα’/ ‘Show’.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία που βοήθησαν το Κοσσυφοπέδιο να δημιουργήσει τακτικό στρατό σε αντίθεση με το Σύνταγμά του και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Σήμερα έγινε σαφές ότι οι Αλβανοί και οι χορηγοί τους, ποτέ δεν ήθελαν συμβιβασμό, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν πίσω από όλες τις δράσεις για τη δημιουργία του Στρατού Κοσσυφοπεδίου, η Γερμανία έπαιξε, επίσης, το ρόλο της», είπε ο Βούτσιτς.
Η Σερβία αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ έκανε, απλά, την «αντιπολίτευση» στη δημιουργία του Στρατού Κοσσυφοπεδίου.
gazetaexpress.com