Την «αλλαγή δόγματος» για τα μεθοριακά επεισόδια στον Εβρο, επιχειρεί η Τουρκία, καθώς με έγγραφο τους οι τουρκικές Αρχές γνωστοποιούν ότι μεταφέρουν στη στρατοχωροφυλακή την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον χειρισμό των μικροσυμβάντων στον Έβρο, απαγορεύοντας στο εξής διευθέτηση αντίστοιχων συμβάντων στο τοπικό επίπεδο και τη συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ στρατιωτικών διοικητών.
Το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», συντάχθηκε και διαβιβάστηκε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στις 17 Μαρτίου και αποκαλύπτει ίσως το γιατί έπεσε στο κενό, την ημέρα της σύλληψης, η προσπάθεια του Έλληνα τοπικού διοικητή να συνεννοηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του για να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.
Τότε, ο Τούρκος διοικητής είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί γιατί το χειρισμό της υπόθεσης είχε αναλάβει η στρατοχωροφυλακή.
Ειδικότερα στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε επικοινωνία που φέρεται να είχε ένας Έλληνας στρατιώτης με την τουρκική πλευρά για να μεταφέρει αίτημα του διοικητή του να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του και καθίσταται σαφές ότι αυτό δεν γίνεται γιατί έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε επικοινωνία από πλευράς Τουρκίας και σε περίπτωση κάποιου αιτήματος να γίνεται η επικοινωνία μέσω των συνοριακών αρχών, δηλαδή της στρατοχωροφυλακής.
7.000 Έλληνες στρατιώτες μεταφέρονται σε Αιγαίο και Έβρο
Στο πλαίσιο αυτό, η εκπαίδευση και στα τρία Σώματα του ελληνικού στρατού είναι καθημερινή και όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη, το αξιόμαχο είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο όπως και το ηθικό στρατεύσιμων και μόνιμων.
Από την ακριτική Ικαρία, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον Στρατός και Ναυτικό στο Αιγαίο αποκτούν αυξημένη διασύνδεση και συντονισμό. Πλέον θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή με το αρχηγείο Στόλου και οι από κοινού δράσεις θα εκτελούνται σε χρόνο μηδέν.
Πηγές του Υπουργείου Άμυνας πάντως, αναφέρουν ότι η όποια μεταφορά προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αλλαγή του τρόπου κατάταξης νεοσυλλέκτων που ήδη εφαρμόζεται από τη 2018 Β ΕΣΣΟ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Με πληροφορίες από cnn.gr,tanea