Σε απάντηση των ισχυρισμών που πρόβαλε ο κ. Τατάρ σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίων, επιθυμώ να επισημάνω τα ακόλουθα:
1. Θα μπορούσα να απαντήσω τεκμηριωμένα και με αυστηρότητα στα όσα ο κ. Τατάρ προβάλλει. Δεν θα το πράξω προς αποφυγή περαιτέρω όξυνσης, διότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που θα είναι προς όφελος και των δυο κοινοτήτων.
2. Από όσα αστήριχτα και αντικρουόμενα ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ θα περιοριστώ μόνο σε δύο επισημάνσεις:
Α. Ο κ. Τατάρ ισχυρίζεται πως η απόφαση είναι ρατσιστική και πως τάχα αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού με την απόφαση γίνονται διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.
Σε απάντηση επιθυμώ να υπενθυμίσω στον κ. Τατάρ ότι ο ίδιος, με δημόσιες δηλώσεις του είχε αναφέρει επί λέξη: “…Είμαστε διαφορετική φυλή. Μιλάμε τουρκικά, η θρησκεία μας είναι το Ισλάμ, η πατρίδα μας είναι η Τουρκία.”
Κατ’ αντίθεση των πιο πάνω ισχυρισμών, η Κυπριακή Δημοκρατία, σεβόμενη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, παραχώρησε 97,000 ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ οι κατέχοντες την κυπριακή ταυτότητα, που επιβεβαιώνει την κυπριακή υπηκοότητα, υπερβαίνουν τις 110,000. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων δεν ευσταθούν, αφού η ανάκληση των διαβατηρίων αφορά αυστηρά περιορισμένο αριθμό προσώπων που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι, βεβαίως, το σύνολο των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.
Β. Ο κ. Τατάρ ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κοινή Δημοκρατία των δύο λαών και ότι τα διαβατήρια εξασφαλίζονται ως φυσικό δικαίωμα που απορρέει από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού.
Σε απάντηση επιθυμώ να παρατηρήσω πως:
Α. Η πιο πάνω ορθή διαπίστωση έρχεται σε αντίθεση ή/και αντιφάσκει με τις θέσεις του κ. Τατάρ για διάκριση των Κυπρίων πολιτών σε δύο λαούς ή για τη λύση δύο κρατών που παραβιάζει κατάφωρα τις συμφωνίες που ο ίδιος επικαλείται.
Β. Εάν, συνεπώς, εννοεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.