Το ΝΑΤΟ (Αμερικανοί και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ) πάνε να εμπλέξουν την Ε.Ε στο πόλεμο της Ουκρανίας με τους Ρωσόφωνους …
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως η κρίση στη χώρα του δεν θα επιλυθεί αν η Ουκρανία δεν λάβει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από συμμάχους στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση στη διάρκεια της διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, ο Ποροσένκο σήκωσε ψηλά κόκκινα διαβατήρια ρώσων στρατιωτών τα οποία είπε ότι βρέθηκαν σε ουκρανικό έδαφος, λέγοντας πως είναι “οι καλύτερες αποδείξεις” για την παρουσία ξένων στρατιωτών στη χώρα του.
Σχόλιο :( Στην Ουκρανία μπορείς να βρεις με λίγα δολάρια ότι διαβατήριο θέλεις …Θα ήταν περίεργο άλλωστε οι Στρατιώτες να κουβαλούν και τα διαβατήρια μαζί τους στον Πόλεμο )
“Ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών και πυρομαχικά αφθονούν” στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, κατήγγειλε. Ρωσικά άρματα μάχης “γεμάτα πυρομαχικά σκοτώνουν τους στρατιώτες μου, σκοτώνουν Ουκρανούς αμάχους”, πρόσθεσε.
“Ο γείτονάς μας παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προσάρτησε ένα τμήμα της επικράτειάς μας. Σήμερα ένας πρώην στρατηγικός εταίρος έχει εξαπολύσει έναν κρυφό πόλεμο εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους”, συνέχισε ο Ποροσένκο.
Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε τη θέση της κατά της αποστολής όπλων στο Κίεβο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Αμερικανούς πολιτικούς που κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι γυρίζει την πλάτη σε έναν σύμμαχο που βρίσκεται σε κίνδυνο….
Διαφωνίες και στο ΝΑΤΟ
Αλλά και οι υπουργοί Άμυνας αρκετών ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τάχθηκαν ανοικτά εναντίον της αποστολής όπλων στον ουκρανικό στρατό, αφήνοντας να διαφανεί ένα διατλαντικό ρήγμα.
Η αποστολή «περισσότερων όπλων σε αυτή την περιοχή δεν θα μας φέρει πιο κοντά σε μια λύση και δεν θα τερματίσει τα δεινά που υπομένει ο πληθυσμός» σημείωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ζανίν Χένες-Πλάσχαρτ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι περισσότεροι σύμμαχοι, αλλά ειδικά η δική της χώρα θα επιμείνουν να μη σταλούν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, καθώς «ο πολιτικός διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση».
Αλλά και η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι δήλωσε ότι αντιτίθεται στην αποστολή θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία.
«Πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία της κρίσης, όχι να την αυξήσουμε», σημείωσε η Πινότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον είπε πως το Λονδίνο θα δει «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την εκπαίδευση και την αποστολή εξοπλισμού που δεν είναι θανατηφόρος».