Μια κίνηση η οποία ήταν αναμενόμενη από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης γνωρίζοντας τις προθέσεις της Άγκυρας η οποία εδώ και αρκετό καιρό απειλεί και προβαίνει σε διάφορες προκλήσεις όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο.
“>Αυτό εξηγεί και την άμεση αντίδραση που υπήρξε το Σάββατο από την Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της επίσης με το ΚΥΠΕ οι αρμόδιες Αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.
Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.
Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδόμου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο. «Δεν κρίνουμε θετικό και προς όφελος της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρα», ανέφερε.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την ΕΕ, αυτό που η ΕΕ καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπήρξαν ούτε υψηλοί τόνοι ούτε διθύραμβος ούτε από τον Υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι αυξημένα.
Δεν υπήρχε πάντοτε ούτε αυτή τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος την οποία ακούσαμε, ή το Ισραήλ. Καλλιεργήθηκαν αυτές οι σχέσεις περισσότερο.