Σε ποινές φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας, στη Θεσσαλονίκη, για τα βασανιστήρια στον Αλβανό βαρυποινίτη.
Ειδικότερα, σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 5 έτη, που ανεστάλησαν επί τριετία, καταδικάστηκαν από το Εφετείο δώδεκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν βασανιστήρια σε βάρος του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις φυλακές Νιγρίτας, λίγες ώρες μετά την μεταγωγή του από το Μαλανδρίνο, τον Μάρτιο του 2014.
Υστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για πρόκληση βασανιστηρίων με σωματικές βλάβες, σε βαθμό κακουργήματος .
Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για τέλεση διακεκριμένων βασανιστηρίων, πάλι σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική όμως περίσταση στην τέλεση της πράξης.
Υπό αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δεύτερου ελαφρυντικού, αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς (τούς είχε αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο ο πρότερος έντιμος βίος), οι ποινές κάθειρξης των 5 έως 7 ετών, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης 3, 4 και 5 ετών, ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής του καθένα. Το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση των ποινών για τρία χρόνια (σε όσους καταδικάστηκαν με ποινές 4 και 5 ετών υπό τον όρο ότι θα παρακολουθούνται από επιμελητή ή κοινωνικό λειτουργού).
Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε, λόγω αμφιβολιών, ο 13ος κατηγορούμενος (εξωτερικός φρουρός), ο οποίος είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών (με αναστολή) για προσβολή αξιοπρέπειας.