Γιατί το περιστατικό με τους 38 κινητοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου; Η ανησυχία που υπάρχει, σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι να μη γίνει «φάμπρικα» με παρόμοια περιστατικά.
«Δηλαδή να μη βρουν οι Τούρκοι νέα σημεία όπου θα πηγαίνουν να αφήνουν τους λαθρομετανάστες ώστε να αναγκάζουν την Ελλάδα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» σημείωναν οι ίδιες πηγές.
«Την τελευταία φορά (σ.σ.: με τους 38)», πρόσθεταν, «οι Τούρκοι έκαναν λάθος και τους άφησαν σε τμήμα της επικράτειάς τους».
Εν προκειμένω, υπάρχουν διφορούμενες εκτιμήσεις. Τοποθέτησαν εκ παραδρομής (λόγω της ιδιομορφίας του ποταμού) οι λαθροδιακινητές (ενδεχομένως, με την ανοχή των τουρκικών αρχών) τους λαθρομετανάστες σε νησίδα που ανήκει στην Τουρκία ή επρόκειτο για μια σκόπιμη ενέργεια, ώστε μετά τη διεθνοποίηση του εγκλωβισμού των λαθρομεταναστών να αναγκαστεί η Ελλάδα να στείλει προσωπικό για να τους σώσει, ουσιαστικά εντός τουρκικού εδάφους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Διπλωματικοί αξιωματούχοι άφηναν ανοιχτό το δεύτερο σενάριο, παραπέμποντας στην υπόθεση των Μητρετώδη και Κούκλατζη.
Ηταν Μάρτιος του 2018, όταν οι δύο στρατιωτικοί κατά τη διάρκεια πεζής περιπόλου στον Εβρο εισήλθαν κατά λάθος (για λίγα μέτρα) εντός τουρκικής επικράτειας με αποτέλεσμα να συλληφθούν με την κατηγορία της κατασκοπείας και να κρατηθούν επί πέντε μήνες.
Τι (δεν) έδειξαν οι κάμερες
Η γενικότερη αίσθηση που τείνει να διαμορφωθεί τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα αρμόδια υπουργεία είναι ότι η υπόθεση των 38 ήταν μάλλον στημένη και ενορχηστρωμένη από την Άγκυρα.
«Οι 38 λαθρομετανάστες δεν υπήρξαν ποτέ στη νησίδα. Το θερμικό φορτίο 2-3 ατόμων ίσως δεν το έπιαναν οι κάμερες. Αλλά 40 ατόμων το πιάνουν.
Οι Τούρκοι έστειλαν δύο ανθρώπους στη νησίδα για να πάρουν τις ΜΚΟ και να δημιουργηθεί ζήτημα» δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας τα όσα συμβαίνουν στον Εβρο ως μια «καλοστημένη «μπίζνα» με πολλές προεκτάσεις» που δημιουργεί πρόβλημα στην Ελλάδα.
Η πεντάχρονη και η άρνηση
Σε αυτή την εκτίμηση φαίνεται ότι συντείνουν και τα σχετικά με την είδηση του θανάτου πεντάχρονης από τσίμπημα σκορπιού. «Δεν υπάρχει μάνα στον κόσμο που θα δάγκωνε το παιδί της σκορπιός και δεν θα το έπαιρνε να το περάσει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.
Ελλάδα και Τουρκία απείχαν αμφότερες 15 μέτρα από τη νησίδα και το ύψος του νερού ήταν μέχρι μισό μέτρο» υποστήριζαν οι ίδιες πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, απορίες προκαλεί το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές πρότειναν στους γονείς της 5χρονης να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μεταφερθεί το (νεκρό) παιδί τους από την τουρκική νησίδα και να ταφεί με τον προσήκοντα τρόπο στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Το γιατί παραμένει άγνωστο.
Σχόλιο : Μόνο τυχαία δεν είναι τα γεγονότα και μια Εθνική Κρίση έγινε πολιτικό αντικείμενο απο δήθεν ανθρωπιστές που αντί να καταγγείλουν τις Τουρκικές αρχές …εξαπολύουν μύδρους κατά των Ελληνικών αρχών