Την αμερικανική βάση της Σούδας αναμένεται να επισκεφθεί αύριο Σάββατο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α., Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Μ. Κωσταράκο.
Η επίσκεψη του στρατηγού Ντέμπσεϊ στην Ελλάδα επρόκειτο αρχικά να γίνει τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι εξελίξεις στη Συρία τον υποχρέωσαν να αναβάλλει το ταξίδι του και να παραμείνει στην Ουάσιγκτον.
Η ιστοσελίδα της εφημερίδας: “Το Βήμα” μετέδωσε χθες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αμερικανός στρατηγός θα επισκεφτεί αύριο Σάββατο την αεροναυτική βάση της Σούδας.
Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η επίσκεψη Ντέμπσεϊ υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Σ’ αυτό το πλαίσιο και κατά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουλίου (και συγκεκριμένα λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα) είχε συζητηθεί εκτενώς με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ένας “οδικός χάρτης” για την αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών.
Ο συγκεκριμένος “οδικός χάρτης”, που μάλιστα είχε καταρτιστεί με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, περιλαμβάνει τα πάντα: Από τον στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών, ως την εμβάθυνση των δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας και τη διάθεση οπλικών συστημάτων. Οι Αμερικανοί όμως είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και για συνεργασία τόσο σε διμερές, όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο με έμφαση στην ασφάλεια της Μεσογείου.
Υπήρξαν επίσης σκέψεις για ενίσχυση των κοινών ασκήσεων (με έμφαση στις ειδικές δυνάμεις και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας), εν όψει και των προσαρμογών που αναμένονται στο ΝΑΤΟ από το 2014.
Εδώ με τον Τούρκο Στρατηγό Οζέλ κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα το περαμένο καλοκαίρι
“ΖΩΤΙΚΟΣ” Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών βάσεων που παρέχονται σε αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας.
Στο ίδιο κείμενο γινόταν εκτενής αναφορά και στην προμήθεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην ελληνική πλευρά, είτε μέσω παροχή οικονομικής βοήθειας (Foreign Military Sales – FMS), είτε μέσω ενός μηχανισμού που προβλέπει τη δωρεά πλεονάζοντoς αμυντικού υλικού (EDA).