Απευθυνόμενος στους εθνοφρουρούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που υπάρχει ακόμα ο θεσμός της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας
. «Είναι σημαντικό και είναι υποχρέωση από μέρους μας αυτοί οι 14 μήνες να είναι παραγωγικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είστε σε μια περιοχή, που πέρα από την εκπαίδευση που λαμβάνουν όλοι οι εθνοφρουροί μας όταν κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά, το να υπηρετείς σε αυτό το σημείο και να βλέπεις απέναντί σου την κατεχόμενη Λευκωσία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό».
Η προσπάθεια μας είναι, είπε, «να δημιουργήσουμε τέτοια δεδομένα, τέτοιες συνθήκες που θα είναι σαφώς καλύτερα από αυτά που βιώνουμε εμείς σήμερα.
Αυτά για να επιτευχθούν, εκείνο που απαιτείται είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι υπάρχει και μια άλλη διάσταση που αφορά στο γεγονός ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ. «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, με τις ασύμμετρες απειλές, την τρομοκρατία, πολλούς άλλους κινδύνους που ένα κράτος οφείλει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας όχι μόνο θα συνεχιστεί», αλλά «θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ένα κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά και σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία οφείλει, έχουμε την υποχρέωση, να έχουμε αποτρεπτική ισχύ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει τη σημαντική δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια, και σε πολιτικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.
«Γι’ αυτό πρέπει να είστε περήφανοι που υπηρετείτε την Εθνική Φρουρά. Συμβάλλετε κι εσείς σ’ αυτή την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε. Παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες, παρά τις πολλές απογοητεύσεις, εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε, να δημιουργήσουμε δεδομένα που θα μας επιτρέπουν επιτέλους να νιώσουμε αισιοδοξία, που θα στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα», τόνισε.
Ο Πρόεδρος υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών που υπήρχε στο φυλάκιο μέχρι το 2008 που άνοιξε το οδόφραγμα της Λήδρας και που με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου επανάνοιξε.
«Είναι για μένα ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφθώ το εν λόγω φυλάκιο, αυτές τις Άγιες Μέρες για να ευχηθώ εκ μέρους του κυπριακού λαού «Καλή Ανάσταση» στα μόνιμα στελέχη και τους εθνοφρουρούς μας. Είθε σύντομα να γιορτάζουμε μαζί την Ανάσταση σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και το εν λόγω φυλάκιο να αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου μας», έγραψε.
Ο Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.
Ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το συγκεκριμένο φυλάκιο μιλά για την ιστορία της περιοχής, την ιστορία της Λευκωσίας από το 1964. «Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι, γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται πλήρως την αξία της συμμετοχής τους στην άμυνα και την αντίσταση του κυπριακού λαού, υπηρετώντας τη θητεία τους σε αυτό το ακριτικό σημείο», ανέφερε.
Σημείωσε ότι ο περιβάλλοντας χώρος μαρτυρά όλα αυτά που έγιναν και όλα αυτά που είναι χρέος μας να διορθώσουμε. «Όμως αυτή τη στιγμή, εν αναμονή της Ανάστασης του Κυρίου, μπορούμε να κάνουμε την ευχή για την Ανάσταση του τόπου, αλλά για αυτή την ανάσταση εμείς θα εργαστούμε και θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε ξανά να διορθώσουμε όλα αυτά τα κακώς κείμενα που είδαμε και είναι μια αναπνοή δίπλα μας και να φέρουμε την ανάσταση και την ελευθερία σε όλο το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου», είπε.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στο φυλάκιο, σημειώνοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, «καθόσον αυτές τις μέρες που όλοι οι άλλοι εορτάζουμε και ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε την Ανάσταση του Κυρίου, αυτά τα φυλάκια, οι εθνοφρουροί που σωστά είπατε ότι είναι το μέλλον της πατρίδας μας, είναι εδώ. Και αυτό μας δίνει το δικαίωμα εμάς να ασχολούμαστε με ό,τι άλλο κάνουμε».
Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός είναι περήφανος γι’ αυτούς κι έτσι πρέπει να νιώσουν και οι γονείς τους.
Ο διοικητής της μονάδας πρόσφερε στον Πρόεδρο «ένα συμβολικό δώρο της ιστορίας του τόπου μας», μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας με τον Πενταδάκτυλο από πίσω.