Συνεχίστηκε και τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με δύο αεροσκάφη τύπου ATR-72 να προχωρούν σε παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τόσο στο βορειοανατολικό όσο και στο κεντρικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (ΚΕΚ) εντός του FIR Αθηνών και έξι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Οι παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από δύο μεμονωμένα αεροσκάφη τύπου ATR-72, τα οποία χρησιμοποιούνται από την Τουρκία κυρίως σε αποστολές ναυτικής συνεργασίας, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών. Παρότι πρόκειται για αεροσκάφη που βασίζονται σε πολιτική πλατφόρμα, έχουν τροποποιηθεί για στρατιωτική χρήση, φέροντας αισθητήρες επιτήρησης, ραντάρ θαλάσσιας επιφανείας και εξοπλισμό αποστολών ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance).
Η παρουσία ATR-72 στο Αιγαίο δεν θεωρείται τυχαία. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη αξιοποιούνται συχνά από την Άγκυρα για «χαμηλού προφίλ» αποστολές, επιτρέποντας τη συνεχή καταγραφή κινήσεων και δραστηριοτήτων χωρίς την άμεση εικόνα μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, οι πτήσεις τους εντός περιοχών ελληνικής αρμοδιότητας συνιστούν σαφή παραβίαση του διεθνούς πλαισίου αεροναυτιλίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Οι παραβάσεις της 5ης Ιανουαρίου εντάσσονται σε ένα σταθερό μοτίβο τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, με έμφαση στη χρήση αεροσκαφών επιτήρησης αντί μαχητικών, γεγονός που δείχνει προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και αμφισβήτησης χωρίς κλιμάκωση σε επίπεδο εμπλοκών. Παρά την απουσία επεισοδίων, η Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση, εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναγνώρισης και ελέγχου.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 05η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2026
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 ATR-72
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 2
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 3
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 6
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο















