Πρόκειται για ένα drone τύπου Aksungur που στις 25 Ιουλίου, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο ευθύνης κατά τη διάρκεια του περιστατικού της Κάσου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για το δικινητήριο drone Aksungur, το οποίο για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη.
To drone που χρησιμοποιείται τόσο από το τουρκικό ναυτικό όσο και από την τουρκική πολεμική αεροπορία πετούσε σε ύψος 35.000 ποδών και κύρια αποστολή του ήταν η επιτήρηση του πεδίου.
Το Aksungur «επέστρεψε» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στις 13 Αυγούστου, τις ημέρες δηλαδή που η Αττική καιγόταν και όλος ο διαθέσιμος στόλος της πολεμικής αεροπορίας επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς, απασχολώντας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μαχητικά αεροσκάφη για την αναγνώριση και ταυτοποίηση του.
Παραβάσεις
Σύμφωνα με τα δελτία συμβάντων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Aμυνας, για τουλάχιστον τρεις ημέρες, το τουρκικό drone πετούσε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο χωρίς σχέδιο πτήσης, ενέργεια που καταγράφεται ως παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας κατά τον ICAO (International CivilAviation Organization).
Η πρώτη εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου drone είχε προκαλέσει τα αντανακλαστικά της στρατιωτικής ηγεσίας, διότι, μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε ανάπτυξη Aksungur εντός του ελληνικού FIR.
Φέρει δύο κινητήρες, έχει μεταφορική ικανότητα (οπλικού φορτίου) μέχρι 750 κιλών, μπορεί να πετάει από 12 έως 24 ώρες (αναλόγως της διαμόρφωσης του) ενώ δύναται να εκτελεί αφενός μεν αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αφετέρου δε και αποστολές επιθετικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αναγνωριστικές προσεγγίσεις των ελληνικών μαχητικών, προκύπτει ότι το τουρκικό drone είναι διαμορφωμένο για αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών ISR(Intelligence, Surveillance and Reconnaissance).
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τύπος μπορεί να φέρει και οπλισμό συνολικού φορτίου έως 750 κιλών για αποστολές κρούσης. Τόσο το drone όσο και τα ηλεκτροπτικά και ο οπλισμός του κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Μάλιστα, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα έχουν σοβαρές υποψίες ότι το drone αυτό είχε χρησιμοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2022 (λίγο καιρό μετά την κατασκευή του δηλαδή) για να φωτογραφήσει τα νεοαποκτηθέντα τεθωρακισμένα Μ-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο.
Η κατάρριψη του πολύτιμου για την Τουρκία τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους UAV Aksungur τον Νοέμβριο του 23 πιθανόν από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο Βόρειο Ιράκ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην σύγκρουση Τουρκίας και Κούρδων. Π
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 17η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : –
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 UAV
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 1
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : –
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 2
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : –
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : Νοτιοανατολικό Αιγαίο
Το ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Το Aksungur ανήκει στην κατηγορία MALE (Medium Altitude – Long Endurance) και υπηρετεί στις δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού από το 2022.