Τουρκία: Η κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο και αναστολή της συμφωνίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν για την πώληση 30 τουρκικών επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK .
Το T129 παράγεται από την Turkish Aerospace Industries υπό την άδεια της Ιταλικής & Βρετανικής εταιρείας AgustaWestland.
“Το πρόβλημα σχετίζεται με τα τμήματα που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ για τα οποία η TAI θα χρειαστεί άδειες εξαγωγής από την Αμερική για να υλοποιήσει τη συμφωνία”, ανέφερε ένας αξιωματούχος της τουρκικής αεροδιαστημικής.
Το T129, βασισμένο στον προκάτοχό του A129 Mangusta, είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων , διπλού κινητήρα.
Το T129 τροφοδοτείται από δύο κινητήρες LHTEC T800-4A. Κάθε κινητήρας μπορεί να παράγει 1,014 κιλοβάτ εξόδου ισχύος. Το T800-4A είναι μια έκδοση εξαγωγής του κινητήρα CTS800.
Η LHTEC είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Honeywell και της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce.
“Προφανώς θα χρειαστούμε τις άδειες εξαγωγής των ΗΠΑ για να προχωρήσουμε με τη συμφωνία T129”, δήλωσε ανώτερος υπάλληλος για προμήθειες. “Δεν πρόκειται για τεχνολογικό ή οικονομικό θέμα αλλά είναι προς το παρόν καθαρά πολιτικό”.
Η Τουρκία και το Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνία στις 13 Ιουλίου για 30 Επιθετικά ελικοπτέρων T129 ATAK.
Πακιστανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα δικά τους “AH-1F Cobra” δεν έχουν την ικανότητα να εκτελούν επαρκώς Αποστολές στα μεγαλύτερα ύψη της οροσειράς Hindu Kush που χωρίζει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Το 2016, πακιστανικοί αξιωματούχοι εξέτασαν διεξοδικά το T129 και ενέκριναν τη συμφωνία.
Ο κινητήρας T129 της LHTEC παρέχεται επίσης τα 12 ελικόπτερα επιθέσεων AH-1Z Viper που παραγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ.
Αυτά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές λόγω των υφιστάμενων διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Πακιστάν.
Για τη χρηματοδότηση ενός από τα μεγαλύτερα συμβόλαια εξαγωγών της χώρας στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής, η Τουρκία προσέφερε στο Πακιστάν πίστωση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, αλλά οι όροι πληρωμής της συμφωνίας δεν είναι γνωστοί.