Η πρωτοφανής επίθεση του Νασράλα εναντίον της Κύπρου ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία εντείνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.
Ο Νασράλα υποστήριξε πως «η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε». Θυμήθηκε δε τις ασκήσεις του ισραηλινού στρατού επί κυπριακού εδάφους που πάνε πίσω 2-3 χρόνια.
Παρ’ όλο ότι η αναφορά Νασράλα παραπέμπει ευθέως στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ στην Κύπρο πήραν μια άλλη τροπή και συνδέθηκαν οι αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ με την πρόσφατη αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ. Η Χεζμπολάχ είχε επίσης αντιδράσει και στη συμφωνία των κυβερνήσεων της Κύπρου και του Λιβάνου για παρεμπόδιση των βαρκών που μετέφεραν παράνομα μετανάστες από τα λιβανικά λιμάνια προς τις κυπριακές ακτές.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντίδραση ήρθε από πλευράς Κομισιόν, με τον Πίτερ Στάνο να απαντά στις απειλές Νασράλα: «Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως σημείωσε, η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως την ίδια την Κύπρο, καθώς και τη δήλωση που έγινε σε σχέση με τις απειλές από τη Χεζμπολάχ από τον Πρόεδρο της Κύπρου». Ερωτηθείς από κατά πόσον οι απειλές αυτές επηρεάζουν και τις σχέσεις με τον Λίβανο, στη διακυβέρνηση του οποίου η Χεζμπολάχ έχει ρόλο, ο κ. Στάνο επανέλαβε πως η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει και να δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο.
«Η κατάσταση, βέβαια, πρέπει να ιδωθεί και στο ευρύτερο πλαίσιο των περιφερειακών εντάσεων», πρόσθεσε ο κ. Στάνο, επισημαίνοντας πως για αυτόν τον λόγο η ΕΕ «συμμετέχει σε επαφές και δραστηριότητες με διάφορους εταίρους στην περιοχή διεθνώς, για να συμβάλει στην αναγκαία και αναγκαία αποκλιμάκωση».
Η πρώτη επίσημη κυπριακή αντίδραση ήρθε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίος διαμήνυσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις: «Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».
Η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου Χριστοδουλίδη ικανοποίησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Λιβάνου καθώς είδε τη Λευκωσία στο να μην θέλει να δώσει συνέχεια στο όλο θέμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μικάτι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την «εξαιρετική διπλωματική δήλωση» στην οποία προέβη χθες το βράδυ, απαντώντας σε προηγούμενη δήλωση του Χασάν Νασράλα, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «σταμάτησε κάθε μη σημαντική αντιπαράθεση».
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν επίσης ότι από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μικάτι και του επανέλαβε όσα είχε αναφέρει δημόσια, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν να παραμείνουν σε επαφή.
Σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβάνιο ομόλογό του Αμπντουλλά Μπου Χαμπίμπ. Σε ανάρτηση του στην πλατφορμα Χ το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και συζητήθηκαν περιφερειακές εξελίξεις, με τον κ. Κόμπο να υπογραμμίζει στον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.