Tο τέλειο άλλοθι στις φίλιες δυνάμεις της Τουρκίας εντός της Ε.Ε δίνει η χώρα μας, συμμετέχοντας σε συνομιλίες με την γείτονα, τονίζει ο Στρατηγός ε.α, Επίτιμος Α /ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος
Η Ελλάδα δε μπορεί να διαγράψει τα όσα έπραξε το τελευταίο διάστημα εις βάρος της η Τουρκία, από τον Έβρο και το Ορούτς Ρέις, μέχρι τις συνεχόμενες απειλές για πόλεμο και να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, απενοχοποιώντας την Τουρκία με αυτό τον τρόπο και δίνοντας το τέλειο άλλοθι στις υποστηρίκτριες της, εντός της Ε.Ε., να μη της επιβάλλουν κυρώσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «ΝΕ» ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος.
Ο ίδιος σχολίασε τις διερευνητικές, ενώ ανέλυσε τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, αναφέρεται στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας και αναλύει τα σενάρια μίας πιθα- νής προσφυγής μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Περνάνε σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά μας θέματα, δε παύουν όμως να απασχολούν στο διηνεκές την ελληνική κοινωνία…
«Υπάρχει μια γενική άποψη, ότι ακόμη και όταν έχεις πόλεμο, δε σταματάς τον διάλογο με αυτόν που ήδη έχεις αντιπα ρατεθεί με ταόπλα, μέχρι εδώ καλά και δικαιώνονται αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να αρχίσουμε τις συνομιλίες με την Τουρκία.
Έχω όμως τις αντιρρήσεις μου, διότι ο χρόνος ο οποίος πέρασε, πέραν της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και που κατά κάποιο τρόπο φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τα εθνικά μας θέματα, δε παύουν όμως να απασχολούν στο διηνεκές την ελληνική κοινωνία.
Και η οικονομική κρίση και η πανδημία θα περάσουν, εκείνο που θα μείνει είναι ό,τιέχει σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Έχουμε εμπειρίες, μία είναι η Μικρασιατική καταστροφή, τίποτε από τότε δεν άλλαξε υπέρ μας.
Μιλάμε για αλησμόνητες πατρίδες και όχι μόνον αυτό, αλλά μιλάμε και για τους Έλληνες που κάποτε ήταν στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο, όπως σωστά το έθεσε ο ΥΠΕΞ πρόσφατα, όταν επεσήμανε μέσα στη Βουλή τι κάνει η Τουρκία εναντίον της Ελληνικής μειονότητας, όταν είναι τόσο ευαίσθητη για τους μουσουλμάνους των τριών διαφορετικών εθνοτήτων, άλλοι είναι Πομάκοι,άλλοι Ρομά και άλλοι τουρκοφανείς. Δε μιλάει για ελληνική μειονότητα η Λωζάννη, αλλά ούτε και τουρκική, μιλάει για τρεις μουσουλμανικές μειονότητες».
Να ξεχάσω την Αγία Σοφία που την έκαναν τζαμί, τα γεγονότα στον Έβρο, που αν δεν υπήρχε εκείνος ο ταλαίπωρος φράχτης να σταματούσε τους «οργισμένους», αυτούς που εργαλειοποιήθηκαν, τους λεγομένους πρόσφυγες που εισβάλουν ως άλλοι Ούννοι του Αττίλα να μπούνε στην πατρίδα μας, θα έμπαιναν; Τι να ξεχάσω;
Οι σύγχρονοι…Ούννοι,το Ορουτς Ρέις και η Αμμόχωστος
«Δώσαμε στην Τουρκία το δικαίωμα με το πραξικόπημα ενός αλλόφρονα, του Ιωαννίδη, να επιτρέψουμε στην Τουρκία να εισβάλει στη Κύπρο και να κατέχει ως σήμερα το 38%. Χάσαμε εθνική κυριαρχία, η οποία δύσκολα επανέρχεται, παρά μόνο με πόλεμο.
Για τις διερευνητικές, μέχρι τώρα η Τουρκία μας προκάλεσε και επειδή κανείς από εμάς δεν έχει μνήμη ασθενή, πρέπει να τα πω. Να ξεχάσω την Αγία Σοφία που την έκαναν τζαμί, τα γεγονότα στον Έβρο, που αν δεν υπήρχε εκείνος ο ταλαίπωρος φράχτηςνα σταματούσε τους «οργισμένους», αυτούς που εργαλειοποιήθηκαν, τους λεγόμενους πρόσφυγες που εισβάλανε ως άλλοι Ούννοιτου Αττίλα να μπούνε στην πατρίδα μας, θα έμπαιναν; Τι να ξεχάσω;
Τα απίστευτα που έγιναν με το Ορούτς Ρέις σε βάρος της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας; Να ξεχάσω ότι ξεκίνησαν πάλι τον εποικισμό της Αμμοχώστου; Σε τι αποχώρησε η Τουρκία, ότι έβαλε ένα καράβι μέσα;
Σε τι άλλαξε η συμπεριφορά της για να την απενοχοποιήσουμε πριν από την σύσκεψη του Μαρτίου που θα της επιβάλλει κυρώσεις; Απενοχοποιούμε την Τουρκία και της επιτρέπουμε να εμφανίζεται ως διαλλακτική, ότι δήθεν της ήρθε η έμπνευση να αλλάξει πολιτική».
Άλλοθι για τους φίλους της Τουρκίας
«Άρα, κατ’ εμέ, οι διερευνητικές το μόνο που πέτυχαν είναι να διευκολύνουν την Γερμανία που έχει 4.500 επιχειρήσεις και την Ισπανία που οι τράπεζες της έχουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρέους να λαμβάνουν από τη Τουρκία και αν πτωχεύσει η Τουρκία θα τα χάσουν, όπως και την Ιταλία. Η Ισπανία κατασκευάζει το αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, οι Ιταλοί τους φτιάχνουν τα επιθετικά ελικόπτερα και η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που εξοπλίζει την Τουρκία, πέραν των βιομηχανιών που έχει.
Άρα, αυτοί οι τρεις και κάποιοι άλλοι που κρύβονται πίσω από αυτούς, δε θέ- λανε κυρώσεις, και μας εργαλειοποιήσανε και μας βάλανε να μιλήσουμε με μια Τουρκία που είναι άκρως προκλητική και θέλει να συνεχίσει να παίρνει όσα παίρνει από την Ε.Ε., χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει τίποτα.
Είναι πολλά τα δισεκατομμύρια, και έχει εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες για να εκβιάσει την Ε.Ε. και πρώτα τηνχώρα μας. Κανένας δε μπήκε στην Βουλγαρία, όλοι ορμάγα- νε να μπουν στην Ελλάδα!».
Τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας
«Διάβασα την συνέντευξη του κ. Βαληνάκη στη «ΝΕ» και συμφωνώ απόλυτα μαζί του, αλλά θα το κάνω πιο σαφές. Το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας που είναι η συμφωνία που έχει προσυπογράψει το σύνολο των κρατών, πλην Τουρκίας και 2-3 ακόμη,προβλέπει στο άρθρο 75 ότι μία χώρα πέρα από δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις.
Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος είναι να ανακηρύξει και τα χωρικά της ύδατα να τα πάει στα 12 μίλια, όπως έχει δικαίωμα και έχουν πράξει όλες οι χώρες και όχι σε μεμονωμένο μέρος της επικράτειας, όπως είναι το Ιόνιο και λένε ότι και τα υπόλοιπα όποτε θέλουμε μπορούμε να τα ανακηρύξουμε, αλλά δεν τα ανακηρύττουμε, διότι από το 1995 η Τουρκία είπε: «εσείς 12 ναυτικά μίλια θα κηρύξετε σε όλη την επικράτεια; Εμείς casus belli, δηλαδή πόλεμο».
Και από τότε εμείς έχουμε μία φοβική πολιτική, κατευναστική, ένα φοβικό σύνδρομο και δεν τα ανακηρύττουμε. Μάλιστα, τώρα, αυτό ήταν το μισό που κάναμε και που πριν γίνουν οι εκλογές και αυτοί που κυβερνάνε, κατηγορούσαν τους προηγούμενους που θέλανε να το κάνουν».
«Το άρθρο 75 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει ότι οφείλεις να καθορίσεις τα χωρικά σου ύδατα, να ανακηρύξεις την ΑΟΖ που να συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα, όπου δηλαδή έχει εύρος να μπορείς να φτάσεις τον άλλον στα 200 ναυτικά μίλια, αλλά σε εμάς ούτε με την Αίγυπτο φτάνει μέχρι εκεί ούτε με την Κύπρο ούτε με την Ιταλία, επομένως φτάνει στη μέση γραμμή.
Κάτι ανάλογο είναι και με την Τουρκία, αλλά δεν την ανακηρύξαν. Καμία χώρα που ανακήρυξε ΑΟΖ δεν είχε πρόβλημα. Υποχρεούσαι να υποβάλεις χάρτες σε ένα διεθνές υποθηκοφυλακείο, στον ΟΗΕ.
Υποβάλεις τους χάρτες, τις συντεταγμένες, λες τις γραμμές που κλείνουν τους κόλπους, καθορίζεις τα 12 ναυτικά σου μίλια και επομένως 12 και στον αέρα, σταματάει το παραμύθι ότι έχεις 6 στη θάλασσα και 10 στον αέρα και κλείνει το θέμα. Εδώ υπάρχει μία διαφορά, την είπε ο κ. Βαληνάκης σωστά και είμαι υπέρ αυτών, το συνυποσχετικό, αφού τελικά γίνανε οι διερευνητικές και οι Τούρκοι βάλανε ό,τι θέλετε μέσα!
Βάλανε και αποστρατικοποίηση των νησιών, βάλανε και γκρίζες ζώνες, αμφισβητώντας 150 νησιά ότι ανήκουν στην Ελλάδα, βάλανε και το Βόρειο Αιγαίο, βάλανε ένα σωρό θέματα, ακόμα και να κάνουνε μαζί μας έρευνα και διάσωση μέχρι το μέσον του Αιγαίου!
Εκείνο το μέσον του Αιγαίου ξεκινά από τη Θάσο, εκεί είναι ο 25ος μεσημβρινός και παίρνει την Κρήτη μας με το μέρος τους. Μέχρι εκεί θέλουν να έρχο- νται μαζί μας, μέσα στην Ελλάδα! Δηλαδή, εμείς να παίρνουμε άδεια για να πάμε στη Χίο, στη Λέσβο, στη Λήμνο! Αυτά είναι εκ του πονηρού».
Τα σενάρια σε προσφυγή στη Χάγη
«Πέστε ότι τελικά οι Τούρκοι που δεν υπέγραψαν αυτό το Διεθνές Δίκαιο ή δεν αποδέχονται ούτε καν το εθιμικό δίκαιο, θέλουμε να πάμε στη Χάγη; Ο κ. Βενιζέλος, ως ΥΠΕΞ, 10 ημέρες πριν παραδώσει το υπουργείο, έκανε μία πολύ σωστή τοποθέτηση, είπε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τα εθνικά σου δικαιώματα και την εδαφική σου ακεραιότητα.