Συνέντευξη παραχώρησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος στην τηλεοπτική εκπομπή “Σήμερα” του ΣΚΑΪ tv με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τις εκλογές στην Τουρκία.
Ο Στρατηγός ξεκίνησε την συζήτηση επικαλούμενος τον αυτοεξόριστο στην Ελλάδα Τούρκο φιλόσοφο Τζενγκίζ Ακτάρ, είπε πως αυτό το κράτος, αυτή η χώρα, πρέπει να κάνει το Mea Culpa καθώς εάν η Τουρκία δεν ζητήσει συγγνώμη για τις γενοκτονίες που έχει κάνει σε βάρος των χριστιανικών λαών, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ένα κράτος με δημοκρατική υπόσταση καθώς από την Μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μέχρι σήμερα όπως αναλύεται και στο βιβλίο του Στρατηγού …
“Ποια Τουρκία; Ποιοί Τούρκοι” δίνονται απαντήσεις τι ακριβώς έχει συμβεί όλες αυτές τις εκατονταετίες στην Τουρκία, κυρίως στον πολιτισμό και στην ομογενοποίηση τους.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν μπορούν να εμποδίσουν την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια με το ελικοπτεροφόρο ANADOLU .
Ο Στρατηγός απάντησε με την ανάλυση που έκανε ο Τούρκος Στρατηγός Karakus είχε πει ότι καλό είναι να πάει στο λιμάνι Τασουτζού στην Αττάλεια, διότι δεν προστατεύεται καθώς δεν είναι αεροπλανοφόρο αφού δεν πήραν τα F-35 που ήταν καθέτου προσγειώσεως και απογειώσεως, ούτε έχει δυνατότητες χωρίς την παρουσία μεγάλων μονάδων του στόλου του τουρκικού στόλου να το συνοδεύουν. Δηλαδή όπως συμπέρανε, παρουσιάζει μάλλον πρόβλημα για τους ίδιους, διότι αποτελεί ένα εύκολο στόχο.
Συμπλήρωσε όμως αυτό που είναι ανησυχητικό και προβληματίζει το δικό μας επιτελείο, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μια μονάδα ειδικών δυνάμεων αυτούσια και μπορεί να σε αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή.
Για το σενάριο του Ναυτικού αποκλεισμού Νήσων που κυκλοφόρησε δεν ευσταθεί με τίποτα, δηλαδή που θα μας εμποδίζει σε καιρό ειρήνης να μεταφέρουμε δυνάμεις που αυτό σημαίνει ΠΟΛΕΜΟΣ..
Ο κ. Αρχηγός διατύπωσε την άποψη, ότι για να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια και επειδή διετέλεσε Διοικητής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και ήταν ένα από τα κύρια καθήκοντά του, πρέπει να πετύχεις τοπική αεροπορική υπεροχή, δηλαδή να μην πετάει τίποτα και να επικρατήσει η τουρκική πολεμική αεροπορία, ώστε να πετύχει το ναυτικό αποκλεισμό σε ένα μόνο από τα 6 μεγάλα νησιά μας.
Τόνισε “Για να μπορέσεις να κάνεις απόβαση δεν είναι τόσο εύκολο ή απλό πράγμα όσο κοντά και αν βρίσκονται σε εμάς και μόνο από θαλάσσης αλλά και με αεροκίνητες δυνάμεις πάλι χρειάζονται την τοπική αεροπορική υπέροχη.”
Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν Αεροπορική υπεροχή και ότι τα νησιά μας έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικής Άμυνας.
Για τις Τουρκικές εκλογές
Ο Στρατηγός εκτίμησε ότι η απαγόρευση του Κουρδικού κόμματος δημιουργεί ένα πρόβλημα ήδη στον Ερντογάν διότι στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 36,4% από τους Κούρδους ενώ 9.2% είχε πάρει το αντίπαλο κόμμα CHP με τον αντίστοιχο υποψήφιο του. Τώρα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πήγε στο 31,6% με ανοδική τάση και 13,5% στον οποίον υποψήφιο θα προτείνει η ενωμένη αντιπολίτευση.
Και απευθυνόμενος στον καθηγητή κ. Σέμπρο είπε ο κ. Αρχηγός ότι πιθανόν να μην υπάρξει εκτόνωση από πλευράς Κούρδων και να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα στο δεύτερο γύρο τον αντίπαλο του κ. Ερντογάν.
Όσον αφορά την Αμυντική βιομηχανία
Τόνισε ότι έχουμε μείνει πάρα πολύ και στο θέμα της έρευνας σε σχέση με την Τουρκία καθώς ήδη διαθέτει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια φέτος για έρευνα αλλά και τα προγράμματα ιδίως για το πολεμικό ναυτικό, είναι αυτά τα οποία μας ανησυχούν, κάνουν τη δικιά τους κορβέτα, η οποία είναι αυτόνομη (MIL GEM),δηλαδή το εθνικό πλοίο.
Από την άλλη μεριά, τώρα έχουν προγραμματίσει να φτιάξουν τα 6 αντίστοιχα, τύπου Παπανικολής Τ-214 και προσπαθούν να βάλουν οπλικά συστήματα εγχώριας παραγωγής, όπως και το σύστημα ελέγχου πυρός.
Επεσήμανε πως αυτά όλα σημαίνουν ότι η Τουρκία βλέπει μπροστά της ένα αδιαπέραστο τείχος το οποίο είναι τα ελληνικά νησιά, την εμποδίζει να γίνουν αυτό που θέλουν δηλαδή μια περιφερειακή δύναμη, διότι δεν έχουν την κοινωνική συνοχή.
Για την περίπτωση θερμού επεισοδίου
Ο Στρατηγός εκτίμησε ότι την Τουρκία δεν την συμφέρει να κάνει αυτή τη στιγμή επεισόδιο αυτού του επιπέδου που να φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες και μάλιστα διαρκούντος του πολέμου μέσα στην Ουκρανία. Όλο το ΝΑΤΟ αντιτίθεται, όπως και στη θέση που πήρε για την Σουηδία – Φιλανδία.
Συμπλήρωσε πως αυτή την περίοδο, ειδικά με τη βούληση και τη θέληση που έχει δείξει η πολιτική ηγεσία, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις, είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσουμε σε κάποιο σημειακό επεισόδιο εάν το προχωρήσουν οι Τούρκοι και δεν θα είναι πλέον επεισόδιο τύπου Ίμια και γκρίζαραν το Αιγαίο θα υπάρχει γενίκευση, δηλαδή δεν μπορούν να κατέβουν σε βραχονησίδα και να πουν ότι είναι εκεί και αυτή είναι τουρκική κυριαρχία.
Θα πάμε σε γενίκευση και έχουμε το πάνω χέρι. Και το ξέρουν οι Τούρκοι και για να κάνουν κάτι πρέπει να είναι απολύτως βέβαιοι ότι ο αντίπαλος είναι διαλυμένος παράδειγμα της Κύπρου, όταν ο ανόητος Ιωαννίδης με το πραξικόπημα του ή στην περίοδο εκείνη που ο Σημίτης δοκιμαζόταν ως νέος πρωθυπουργός, ασθενούντος του Παπανδρέου και δυστυχώς τότε η θέση των Αμερικανών δεν ήτανε αυτό που λέμε, ούτε καν των ίσων αποστάσεων,έγειρε στην Τουρκία.
Για τις επιδιώξεις της Τουρκίας
Η Τουρκία επιθυμεί να σπάσει το τετράγωνο, το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου και εμείς το σύνολο πολιτικού συστήματος πρέπει να το προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού και να μη λέμε έξω οι βάσεις του θανάτου. Όπως τις απόψεις που εκφράζονται για την Αλεξανδρούπολη, η οποία σταθεροποιεί γεωστρατηγικά την Θράκη.
Αυτή τη στιγμή έχουμε αεροπορική υπεροχή, έχουμε και ναυτική υπεροχή, το γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δικο τους υποβρυχιο, το Πίρι Ρέις δεν θα μπει ούτε και φέτος σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, κάνει πλόες, κάνει δοκιμές.
Η άσκηση “ΑΣΤΡΑΠΗ” που αναφέρατε και πραγματοποιείται μεταξύ Μυρτώου και Βόρειας Κρήτης είναι μέσα στον προγραμματισμό της επιχειρησιακής εκπαίδευσης του πολεμικού μας ναυτικού και είναι κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, γιατί παραξενεύτηκαν οι Τούρκοι, δηλαδή δεν μπορούμε καν να ασκηθούμε ενώ αυτοί καταλαμβάνουν το μισό Αιγαίο όταν κάνουν ασκήσεις, αναρωτήθηκε ο στρατηγός.
Πλέον η Ελλάδα έχει πετύχει να διεθνοποιήσει τα ελληνοτουρκικά, κάτι που δεν έκανε μέχρι το 2019 και αυτή η διεθνοποίηση και η γνωστοποίηση σε όλο τον κόσμο είχε ως αποτέλεσμα να μην εισπράττουν μονάχα τα fake news της Τουρκίας, όπως ότι πρέπει να κάνουμε αποστρατιωκοποίηση των νησιών, ότι τους απειλούμε και όλα τα υπόλοιπα.
Και μάλιστα όπως ανέφερε στην Πράγα έγινε ένα τραγικό σφάλμα από τον Ερντογάν, είπε ανοιχτά σε διεθνές φόρουμ ότι ισχύει casus belli εναντίον της Ελλάδος για να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο.
Αυτά, όσο και αν θέλουν να τα καταπιούν η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε το ΝΑΤΟ δεν περνάνε. Όπως δεν περνάνε και στη Γερουσία των ΗΠΑ ο Μενέντεζ ο οποίος θα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση προμήθειας στην Τουρκία των F-16 εάν δεν είναι, αλλάξουν την επιθετική τους πολιτική.
Ξεκαθάρισε ότι η άποψή του είναι μακάρι η Τουρκία να στραφεί και να πάρει όσα ρωσικά όπλα θέλει…
Και η Τουρκία με την επικράτηση του Ερντογάν να προχωρήσει στην ισλαμοποίηση της και να αρχίσουν να τη βλέπουν όχι σαν το ήπιο Ισλάμ που λέγανε όλα αυτά τα χρόνια πολλοί διεθνολόγοι, αλλά και άλλοι εδώ στην Ελλάδα να μιλάνε για την πολιτική του κατευνασμού και ότι η Τουρκία θα είναι το αποκούμπι για να φτάσει κοντά στην Ευρώπη.
Τέλος ανέφερε πολλοστή φορά ότι τις πρώτες ώρες θα είμαστε μόνοι μας, αυτό είναι ξεκάθαρο διαρκούντος όμως και γενικεύοντας αυτή την κατάσταση και κυρίως από την πλευρά μας, τότε η διεθνής κοινότητα θα πάρει θέση για τους πούνε ως εδώ παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο, κάτι που το είπε και το λυβικό δικαστήριο, άσχετα αν έχει το δικαίωμα έφεσης η λιβυκή κυβέρνηση.
Τόνισε πως δεν πρέπει να πηγαίνουμε απροετοίμαστοι χωρίς ατζεντα, όταν μας προσκαλούν για συνομιλίες, διότι το εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι. Από την άλλη μεριά, το 80% των Τούρκων έχει δυστυχώς ασπαστεί την ιδέα της Μavi Vatan της Γαλάζιας Πατρίδας και αυτό είναι το επικίνδυνο και ότι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές αυτή η κατάσταση.
Για αυτό όπως είπε η ΑΠΟΤΡΟΠΗ είναι μια…
Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας, οι συμμαχίες προχωράνε και πάμε πολύ καλύτερα.
Πρωτίστως για την ΑΠΟΤΡΟΠΗ πρέπει να έχεις ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ με μια αντίστοιχη πορεία της οικονομίας.