Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός Φρ. Φράγκος στην τηλεοπτική εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΪ tv αναφέρθηκε στην νέα σύνθεση της Τουρκικής Κυβέρνησης και αν η τοποθέτηση σε αυτά τα υπουργεία συγκεκριμένων ανθρώπων δείχνουν μια διάθεση τουλάχιστον στην παρούσα φάση για αλλαγή στρατηγικής.
Ο Στρατηγός απάντησε πώς ασφαλώς και αλλάζει η στρατηγική τους, αλλά παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του ιδιαίτερα για την επιλογή του νέου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Υπουργού Αμύνης Γιασάρ Γκιουλέρ,λόγω του βιογραφικού τους.
Επεσήμανε το γεγονός ότι αμφότεροι έχουν προέλευση τον Τουρκικό Στρατό.
Ειδικότερα ο Χακάν Φιντάν υπηρέτησε από την ηλικία των 18 έως και 33 ετών, στον τουρκικό στρατό και μάλιστα ήταν στη Διεύθυνση Πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ υπήρξε Διευθυντής Πληροφοριών και μέχρι πρότινος Αρχηγός του Τ/ΓΕΕΘΑ.
Τόνισε ότι το Τουρκικό ΥΠ/ΕΞ θα αποτελεί προέκταση της ΜΙΤ, έχοντας έναν υπουργό Εξωτερικών ο οποίος ήταν διευθυντής της από το 2010 και μάλιστα ήταν πάντα ο αντ’ αυτού του Ερντογάν.
Όσον αφορά την καταγωγή τους, ο Χακάν Φιντάν είναι από την Άγκυρα στα 33 του χρόνια έφυγε από το στρατό και πήγε για σπουδές στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και μετά στο Μεγάλο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας όπου έκανε διδακτορικό, έχει μεγάλη προϋπηρεσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως στα θέματα Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Αυτός ήταν που διηύθυνε και τα θέματα Λιβύης.
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ κατάγεται από το Αρνταχάν στην Μαύρη Θάλασσα ή αλλιώς με το ελληνικό όνομα Αρτάνι, απ’ όπου πολλοί από τους Έλληνες Πόντιους με την ανταλλαγή των πληθυσμών βρέθηκαν εδώ στην Ελλάδα. Κάποιοι εγκαταστάθηκαν σε χωριά του Κιλκίς, π.χ. στο Χωρύγι, ενώ κάποιοι άλλοι στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.
Συμπέρανε θα είναι δύσκολα τα πράγματα με τους ανωτέρω, διότι έχουν προέλευση τις Μυστικές Υπηρεσίες γενικότερα των Πληροφοριών. Θα ασκήσουν διαφορετική πολιτικη καθώς μέχρι τώρα είχαμε εναν πολιορκητικό κριό, ο οποίος πήγαινε να ρίξει κατευθείαν τα τείχη της δικής μας διπλωματίας αλλά και της Αμύνης με τους προηγούμενους, δηλαδή τον Ακάρ ,τον Τσαβούσογλου, ακόμα και το Σοϊλού όπως χαρακτηριστικά παρομοίασε την άκρως επιθετική πολιτική τους και εν μέρει είχαν στρέψει εναντίον τους τη Δύση με αποτέλεσμα την αναστολή εξοπλισμών για την Τουρκία αλλά με την εμμονή τους και την προσκόλληση στη Ρωσία.
Εξέφρασε την άποψη ότι θα έχουν μια διαφορετική προσέγγιση με την Δύση και ιδιαίτερα με το ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι πάντα προσπαθούν να βρούνε τους πρόθυμους, οι οποίοι θα φέρουν ξανά την Τουρκία στους κόλπους της Συμμαχίας.
Ο κ. Αρχηγός ευχήθηκε να μην είμαστε εμείς τα ανταλλάγματα και μην μας ωθήσουν σε υποχωρητικότητα.
Διατύπωσε την άποψη ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει από την εδώ πλευρά ότι τα πράγματα στα ελληνοτουρκικά γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα και ακόμη πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους, διότι άλλο να έχεις έναν πολιορκητικό κριό που χτυπάει απευθείας και άλλο να ελίσσεται…
Τέλος ο Στρατηγός επέστησε την προσοχή, χωρίς όπως είπε να θέλει να κάνει υποδείξεις στον καινούργιο πρωθυπουργό που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, πως πρέπει να προσέξουμε την ποιότητα των δύο υπουργών, διότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου επαγγελματίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας