Στρατηγός αρχικά ανέπτυξε την άποψη ότι η ανάγκη για αναθεώρηση της Άμυνας, ως θεσμός, ως Δόγμα και ως Δράση είναι επιβεβλημένη.
Η συζήτηση μας με τον Στρατηγό Λεοντάρη περιστράφηκε γύρω από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ στο τέλος της συζήτησης, ο Στρατηγός απάντησε στις ερωτήσεις των θεατών της συνέντευξης.
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο Στρατηγός Λεοντάρης εξέφρασε την άποψη ότι σε Ελλάδα και Κύπρο, υπήρξε ένα σημαντικό κενό στην διατήρηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
“Φτάσαμε στο 2013 -2014 να συζητάμε για εξοπλισμούς και το 15 να γίνεται η πρώτη ουσιαστική σύμβαση για την προμήθεια του ΠΑΘ” (σ.σ του ΠΑΘ Ιωαννίδης).
Συνεχίζοντας την άποψη του, ο Στρατηγός υποστήριξε την θέση ότι η θάλασσα και ο αέρας είναι τα στοιχεία τα οποία θα εξασφαλίσουν την προστασία της Κύπρου.
Υποστήριξε επίσης την άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να αναπτύξει την αεροναυτική της διάσταση, την προμήθεια δηλαδή αεροσκαφών και πλοίων, στον βαθμό που να μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία της στα χωρικά της όρια.
“Όταν αναφέρθηκα ότι πρέπει να εισαχθεί ένα πολεμικό αεροσκάφος στην υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς, το εννοώ και δεν πάει το μυαλό μου στο F35.
Υπάρχουν εξοπλιστικά συστήματα για όλα τα βαλάντια και όλα τα μεγέθη”, είπε ο τέως Α/ΓΕΕΦ.
Δείτε όλα όσα υποστήριξε ο κ. Λεοντάρης για τα εξοπλιστικά 10’ μέχρι το 30 ‘ της συνέντευξης στο παρακάτω βίντεο.
Σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο Ηλίας Λεοντάρης αναφέρθηκε στους τρόπους τους οποίους μπορούμε διαχειριστούμε τους αριθμούς του προσωπικού ούτως ώστε να διεξάγονται κανονικά όλες οι απαραίτητες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου της επιτήρησης και της εκπαίδευσης, της Εθνικής Φρουράς.
Σχετικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, και συγκεκριμένα στο αν η Εθνική Φρουρά, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει το προσωπικό από έναν πιθανό “πληροφοριακό πόλεμο – information warfare”, ο Στρατηγός, αποκάλυψε ότι όταν ο ίδιος έφυγε από την Κύπρο, ήταν σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με πολύ καλές προοπτικές το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο “δίχτυ” προστασίας κατά του πληροφοριακού πολέμου.
Στο ίδιο μήκος ο κ. Λεοντάρης είπε ότι πρέπει να αποκτήσουμε τα μέσα για να έχουμε και την επιθετική ικανότητα σε αυτό τον τομέα (μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικής επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης). Μπορείτε να παρακολουθήσετε την σχετική ενότητα, από το 35’ μέχρι το 40’
Η συζήτηση μας με τον Στρατηγό Λεοντάρη, πέρασε στην συνέχεια στην ενότητα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, εκφράζοντας τις απόψεις του και τις ιδέες του για την βελτιστοποίηση του θεσμού των ΣΥΟΠ, ούτως ώστε να έχουν εξασφαλισμένο μέλλον μετά την αποστράτευση.
Σε αυτή την ενότητα, ο τέως Α/ΓΕΕΦ, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Κύπριο κληρωτό στρατιώτη, που σε μικρή ηλικία καλείται να διαχειριστεί την στρατιωτική θητεία, αναφέροντας ότι “αυτόν τον στρατιώτη, μόνο τον χειροκροτείς, μόνο τον θαυμάζεις και μόνο μπράβο του λες”.
Κατά την τοποθέτηση του, ο Ηλίας Λεοντάρης, μίλησε και για το μόνιμο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και τις πτυχές οι οποίες χρίζουν βελτίωσης στο εργασιακό τους περιβάλλον. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενότητα για το προσωπικό από το 40’ μέχρι το 01:05’ της συνέντευξης.
Για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Στρατηγός εξέφρασε την άποψη ότι ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις πολιτικές πλεύσης της
Στα τελευταία στάδια της συνέντευξης μας, ο κ. Λεοντάρης απάντησε τις ερωτήσεις του κοινού που παρακολουθούσε την συζήτηση και έστειλε το δικό του μήνυμα στους συναδέλφους του “να έχουν εμπιστοσύνη στους διοικητές τους”.
Defence Redefined