Σε άλλη εποχή οδεύει πλέον η Εθνική Φρουρά μετά την εισδοχή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο άμυνας και ασφάλειας, PESCO.
Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Στρατηγός Νίκος Πενταράς και πρώην Διοικητής της ΚΥΠ ο οποίος μίλησε για τα οφέλη από την συμμετοχή της Κύπρου στην αμυντική αυτή συμφωνία.
Αρχικά ο Στρατηγός εξήγησε τι Δεν είναι η PESCO.
Ένα σύμφωνο Άμυνας. Δηλαδή, η PESCO δεν είναι συλλογικό σύστημα ασφάλειας όπως το ΝΑΤΟ και δεν είναι ευρωστρατός.
Τι είναι:
Είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου οι Ένοπλες Δυνάμεις κρατών μέσα από προγράμματα θα προάγουν επιχειρησιακή ικανότητα για αντιμετώπιση προκλήσεων ασφάλειας.
Ασφάλεια και Άμυνα για ΕΕ
Για την ΕΕ Άμυνα και Ασφάλεια είναι διαφορετικά πράγματα, ανέφερε ο Νίκος Πενταράς.
Άμυνα: Η ικανότητα της Ευρώπης να αποκρούσει εξωτερική επίθεση
Ασφάλεια: Η δημιουργία συνθηκών ειρήνης στην εξωτερική περίμετρο της Ευρώπης. Σε Καύκασο δηλαδή η, Κεντρική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική.
Τα ωφελήματα Κύπρου
Η ΕΦ τα προηγούμενα χρόνια έμεινε μακριά από εξελίξεις και μηχανισμούς σύγχρονων οπλικών συστημάτων, λόγω του εμπάργκο των ΗΕ. Η ΕΦ έγινε με το δίκαιο της ανάγκης και γι’ αυτό αντιμετωπιζόταν από κάποιες χώρες ως μια παραστρατιωτική δύναμη.
Πολλές χώρες δεν δέχονταν στελέχη της ΕΦ για εκπαίδευση. Η συμμετοχή στην PESCO πλέον δίδει το δικαίωμα να μπει η ΕΦ στον σκληρό πυρήνα άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ.
Από εκεί θα προμηθεύεται σύγχρονα οπλικά συστήματα από όλες τις χώρες, αφού παύει να ισχύει το εμπάργκο. Το προσωπικό της ΕΦ θα εκπαιδευτεί σε νέα δόγματα και σχολές και θα γίνει ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός στρατός.
Η μείωση θητείας και η θέσπιση του ημιεπαγγελματικού στρατού αποτελούν τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ ανέφερε ο Στρατηγός.
Όπως εξήγησε, ένας πολίτης είναι 3 φορές πιο μαχητικότητα από οπλίτη. Τα τελευταία 10 – 15 χρόνια έγινε μια «κοιλιά» στα θέματα προμήθειας της Άμυνας, ανέφερε.