Στρατιωτική συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου και μήνυμα στήριξης από το Παρίσι για την ΑΟΖ
Στο μεταξύ, τη στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο και την καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό της, Σάββα Αγγελίδη, την Τετάρτη, στο Παρίσι. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν εγγράφως για στρατιωτική συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου μετέβη στο Παρίσι για τη συνάντηση με τη Φλοράνς Παρλί, την οποία και ενημέρωσε «λεπτομερώς για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Από τη μεριά της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας, «οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Κύπρου στην ΑΟΖ της, όπως σημειώνεται.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η στρατιωτική συνεργασία των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.
Οι δύο υπουργοί «επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, Γαλλία και Κύπρος φέρονται να συμφώνησαν για χρήση από τον γαλλικό στόλο της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Μεγαλόνησο.
Η συμφωνία «αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που είχαν πάρει από κοινού οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Μακρόν», σημειώνει δημοσίευμα του politis.com.cy, επικαλούμενο πηγές στο κυπριακό υπουργείο Άμυνας. Το κυπριακό Μέσο υπενθυμίζει δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από επίσκεψη στη Λευκωσία, οπότε και επισήμανε ότι «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle», προσθέτοντας ότι «υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία».
Εξάλλου, εδώ και μήνες, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού στη ναυτική βάση στο Μαρί προκειμένου να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του γαλλικού Ναυτικού, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι τα γαλλικά πλοία θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η διοίκηση της βάσης παραμένει στο κυπριακό Ναυτικό.