Συγχαρητήρια στους νέους υπαξιωματικούς που αποφοίτησαν απο τη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών για πρώτη φορά φέτος μετά απο τριετή φοίτηση, αντί της διετούς που ίσχυε μέχρι τώρα.
Η αναβάθμιση της φοίτησης σε 3 έτη ήταν όραμα της Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ και ιδίως των ΑΓΕΣ Στγων Τσέλιου και Μανωλά που είχαν διατελέσει και Δκτες της Σχολής αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των ΥΦΕΘΑ κ. Λαμπροπουλου και Δαβάκη.
Το όραμα αυτό υπήρχε από το 2013, μεσα σ ενα γενικότερο πλαίσιο, που κύριο σκοπό ειχε τη συνολική αναβάθμιση ρόλου των Μον.Υπξκων των ΕΔ.
Θα ήθελα εδω να υπενθυμίσω οτι αυτό το γενικό πλαίσιο περιελάμβανε και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες όπως αυτή, που ήταν και η βασική, για την πληρη αναθεώρηση του Καταστατικού Νόμου περί Καταστάσεως Αξκων (Νομος 1400 του 1973) και την αντικατάσταση του με ενα Συγκεντρωτικό Νόμο περί Καταστάσεώς Αξκων και Υπξκων για ολα τα στελέχη των ΕΔ.
Σημειωτέον οτι Καταστατικός Νόμος περί Υπξκων δεν υπάρχει σχεδόν 200 χρόνια απο την ίδρυση του Ελληνικού Στρατού.
Ο Νόμος αυτός ( κάτι σαν το Σύνταγμα των ΕΔ και ο απόλυτος συγκεντρωτικός καταστατικός νόμος για Δκσεις και την θεσμοθέτηση της υπόστασης των στελεχών), θα ξεκαθάριζε ολα τα θέματα εξέλιξης όλων των στελεχών οποιασδήποτε προέλευσης και θα έφερνε την κατάσταση των στελεχών των ΕΔ στον 21ο αιώνα.
Είχε συνταχθεί απο Επιτροπή Αξκων προερχόμενων εξ Υπξκων όλων των Κλαδων και Νομικούς συμβούλους. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, εγκρίθηκε απο το ΣΑΓΕ και προωθήθηκε στην πολιτική ηγεσία για έγκριση και ψήφιση.
Είμασταν όλοι εξαιρετικά ικανοποιημένοι απο αυτό τον νέο Καταστατικό Νόμο. Ιδιοτελή κίνητρα, ισορροπίες καριέρας και παρεξηγήσεις ( αλλά και έλλειψη ενδιαφέροντος) της τότε πολιτικής ηγεσίας του 2014 εμπόδισαν την περαιτέρω προώθηση του στη Βουλή χωρίς να υπάρχει καμία ιδιαίτερη συγκεκριμένη αντίθεση απο κανένα!!
Απλά, χωρίς λόγο, όπως γίνεται συνήθως, χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία για αναβάθμιση και καταστατική διευθέτηση του ρόλου των Αξκων και Υπξκων των ΕΔ. Ποτε δεν είναι αργά όμως.
Τόλμη θέλει και ενδιαφέρον. Και τώρα με την εξέλιξη και την εμπειρία που συσσωρεύτηκε τα τελευταία τέσσερα χρονια, σε ηγεσίες και στελέχη, ο νέος Καταστατικός Νόμος που σίγουρα πρέπει να συνταχθεί, θα γίνει πολύ πιο σωστός και πιο χρήσιμος.
Στο θέμα της τριετούς φοίτησης των Υπξκων, ο ΣΞ προηγήθηκε με την θέσπιση τριετούς φοίτησης και η Πολεμική Αεροπορία προχώρησε περισσότερο αναθεωρώντας το σύνολο της εκπαίδευσης και φοίτησης των Μόνιμων Υπξκων της, στοχεύοντας σε σημαντική βελτίωση και εξορθολογισμό πόρων, δυνατοτήτων και αποτελέσματος.
Στο πλαίσιο αυτο δημιούργησε το 2016, τη τριετή Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικων Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) που παρ όλη τη μεγάλη πολεμική που δέχτηκε η τότε ηγεσία της, φαίνεται οτι ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες της.
Εξ άλλου η ΠΑ είναι πάντα η αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής εξέλιξης και της εκπαιδευτικής αναβάθμισης.
Εκτιμώ οτι το 2020 θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Υπξκοί τριετούς φοίτησης της ΠΑ. Το ΠΝ δεν ξέρω τι έκανε, αν έκανε κάτι, δεν θυμάμαι να διάβασα κάτι για κάποια εξέλιξη στην επιμόρφωση των Υπξκων του.
Για να μη βγάζουμε λάθος συμπεράσματα, η εκπαίδευση ειδικότητος με το πέρας οποιασδήποτε Σχολής δεν αποτελεί μέρος της βασικής και ουσιαστικής εκπαίδευσης που παρέχεται απο τη Σχολή. Μπορούμε να εντάξουμε οτι θέλουμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Σχολών μας, συνήθως κανένας δεν διαφωνεί ή ασχολείται, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι βελτιώσαμε ή αυξήσαμε την παρεχόμενη εκπαίδευση.
Είναι αδιανόητο, αν συμβαίνει, οι Υπξκοί του ΠΝ να κρατούνται λιγότερο μορφωμένοι από τους συναδέλφους τους. Δεν είναι όμως κάτι καινούργιο.
Το ΠΝ πάντα αντιδρούσε στην ολοκληρωμένη διακλαδική αντιμετώπιση των θεμάτων επιμόρφωσης των στελεχών του, συνήθως σε βάρος των ίδιων των στελεχών. Η διακλαδικοτητα εξ άλλου δεν υπάρχει αν δεν μετέχουν όλοι.
Ελπίζω αυτο να εχει διορθωθεί ή να διορθωθεί σύντομα, και μακάρι το ΠΝ να εχει κάνει κάτι, για να αναβαθμίσει το καθεστώς εκπαίδευσης των Υπαξκων του, γιατι οι Υπξκοί της ΣΜΥΝ ειναι η ψυχή και ραχοκοκαλιά του Στόλου και του ΠΝ γενικότερα, και αξίζουν την καλύτερη αντιμετώπιση.
Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει Στόλος και χωρίς Στόλο δεν υπάρχει Ελλάδα. Δεν υπήρξε ποτέ τρεις χιλιάδες χρόνια τώρα.
Για να επιστρέψουμε όμως στο σήμερα,η ΣΜΥ του ΣΞ, το στολίδι αυτό αλλά και η ψυχή του Ελληνικού Στρατού ανταποκρίθηκε επάξια όπως πάντα στην επιταγή για αναβάθμιση, και το αποτέλεσμα στελεχώνει απο χτες τις τάξεις του Στρατού μας.
Μπράβο σε ολους! Νέοι ορίζοντες με αυξημένες μορφωτικές δυνατότητες και νέες ευκαιρίες θα ανοιχθούν τώρα για τους αποφοίτους ΣΜΥ και αυτό θα εχει σημαντική βελτιωτική επίδραση στο επίπεδο ηγεσίας και λειτουργίας του ΣΞ και των ΕΔ. Συγχαρητήρια παιδιά και καλή τύχη στη ζωή σας.
Υγεία και τύχη. Συγχαρητήρια επίσης και στους Κελευστές και Σμηνίες που αποφοίτησαν αυτές τις μέρες απο τις αντίστοιχες Σχολές Υπξκων των Κλαδων, οποιοδήποτε και αν ειναι η διάρκεια της φοίτησης.
Μην ανησυχείτε ολα σιγά σιγά θα βελτιωθούν. Είναι αναπόφευκτο. Εσείς είστε το αυριο. Απλά ο «αντίπαλος» της προόδου και της εξέλιξης, οποίος και αν είναι αυτός, “κρατάει” καθυστερήσεις.
Συγχαρητήρια λοιπόν και σε ανώτερα, σε όλους και όλες με υγεία και τύχη.
GENERAL Mikhail Kostarakos
Chairman, EU Military Committee
Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ