Σε συμφωνία που οδηγεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άρει το βέτο απέναντι στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας κατέληξε η τετραμερής που πραγματοποιήθηκε υπό τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινάει την Τρίτη στη Μαδρίτη.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού μετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Ελσίνκι – Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά την δέσμευση τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Τι υπέγραψαν !!
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Πέκα Χααβίστο και Αν Λιντ αντιστοίχως, υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης τρισέλιδο μνημόνιο με το οποίο η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αποδέχονται όλες τις τουρκικές αιτιάσεις περί τρομοκρατίας και συμφωνούν να άρουν το εμπάργκο όπλων προς αυτήν.
Πιο συγκεκριμένα, η Φινλανδία και η Σουηδία δηλώνουν ότι «δεν θα παράσχουν υποστήριξη στο YPG/PYD (σσ. το «παρακλάδι» του ΡΚΚ στην Τουρκία), αλλά και στην οργάνωση του περιγράφεται ως FETO στην Τουρκία».
Παράλληλα, οι δύο χώρες «επιβεβαιώνουν ότι το ΡΚΚ είναι μία απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να αποτρέψουν δραστηριότητες του ΡΚΚ και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και των παρακλαδιών τους, καθώς και πράξεις από άτομα σε ομάδες ή δίκτυα συνδεόμενα ή εμπνεόμενα από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Παράλληλα η Στοκχόλμη επιβεβαιώνει ότι μία νέα και σκληρότερη νομοθεσία για τρομοκρατικές πράξεις θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου (δηλαδή την επομένη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) και η κυβέρνησή της δηλώνει έτοιμη να αυστηροποιήσει έτι περαιτέρω την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.
Επιπλέον, οι δύο χώρες δέχονται να άρουν το εμπάργκο στην εξαγωγή αμυντικού υλικού στην Τουρκία.
Σχόλιο: Το θέμα είναι τι άλλο του έταξαν άραγε οι Σύμμαχοι … και εκείνη η ποντικομαμή του ΝΑΤΟ;