Σε κινήσεις που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) προχωρά το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά όπως αποκάλυψε ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης στη συνέντευξή του στην «Κ».
Οι κινήσεις που γίνονται αφορούν την προμήθεια συστήματος το οποίο θα είναι σε θέση να εξουδετερώνει την απειλή από τον αέρα και πιο συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να σταθμεύουν σε μόνιμη βάση τουρκικά Drones.
Ο κ. Πετρίδης κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» τα αντίμετρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε. «Η Εθνική Φρουρά έχει υποχρέωση να προσαρμόζεται σε κάθε νέο εξοπλιστικό σύστημα που ενσωματώνουν οι κατοχικές δυνάμεις.
Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόθεση της Τουρκίας για μόνιμη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο.
Το παρακολουθούμε στενά και προσαρμόζουμε τους αμυντικούς σχεδιασμούς μας και με το σενάριο να βρίσκονται τα αεροσκάφη μόνιμα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των αντιμέτρων. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ περαιτέρω. Το βέβαιο είναι ότι η Εθνική Φρουρά δεν παρακολουθεί ως απλός θεατής σ’ αυτές τις ενέργειες».
Το σύστημα με σύμφωνα κάποιες πληροφορίες θα είναι γαλλικής προέλευσης χωρίς να αποκλείονται άλλες επιλογές.
Την προπερασμένη εβδομάδα πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 46 εκατ. ευρώ που πιστεύεται ότι προορίζεται για την αγορά του συστήματος εξουδετέρωσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης, σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, είναι και το υπόλοιπο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Την ίδια στιγμή, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της αμυντικής διπλωματίας.
Με την Ελλάδα είμαστε σταθερά σε κοινή γραμμή. Παράλληλα, εντείνουμε τις διπλωματικές μας δράσεις για ενίσχυση υφιστάμενων και σύναψη νέων αμυντικών συμφωνιών.
Διευρύνουμε τις συνεργασίες μας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας τόσο με φίλια και γειτονικά κράτη, όσο και με κράτη εντός ή εκτός της ΕΕ», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Πετρίδης.
Όπως είπε ο ΥΠΑΜ μεταξύ άλλων αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης, συλλογής πληροφοριών και επίγνωσης της κατάστασης, καθώς επίσης και προσβολής στόχων με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις.
Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΜ εργάζεται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΦ για αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των UAVs, τη θάλασσα και τον χερσαίο χώρο και αφορούν κυρίως το αρματικό δυναμικό των κατοχικών δυνάμεων.
ΠΗΓΗ kathimerini