Συστοιχία Patriot αναμένεται να μεταφερθεί τις επόμενες ώρες στην Κάρπαθο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Πρόκειται για προληπτικό μέτρο που λαμβάνει η χώρα εξαιτίας του πολέμου που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή και της αυξημένης έντασης στην περιοχή.Η Αθήνα ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει στην Κύπρο δύο φρεγάτες, την Κίμων και την Ψαρά, καθώς και δύο ζεύγη μαχητικών F-16, προκειμένου να συντρέξουν αμυντικά το κράτος μετά την επίθεση του Ιράν σε βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι το πρωί της Δευτέρας. Οι φρεγάτες απέπλευσαν για τη Μεγαλόνησο και αναμένονται σήμερα στο νησί.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Γιάννης Αντωνίου, οι φρεγάτες πρόκειται να αγκυροβολήσουν νοτίως της Λεμεσού και της Πάφου αντιστοίχως.
Στόχος της ανάπτυξης με τις ελληνικές φρεγάτες και τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είναι η προστασία του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό καθώς και η ασφάλεια του αεροδρομίου Πάφου στην Κύπρο, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στη φρεγάτα Ψαρά υπάρχει το ελληνικής κατασκευής σύστημα anti-drone ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, ενώ η Belharra Κίμων έχει προηγμένες ψηφιακές δυνατότητες και ικανότητες αεράμυνας.Στο νησί έχουν ήδη προσγειωθεί τα ελληνικά F-16 και έχουν σταθμεύσει στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.
Η ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο και η μεταφορά συστοιχίας Patriot στην Κάρπαθο αποτελούν μέρος της συντονισμένης αμυντικής στρατηγικής της χώρας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.











