Σχεδόν 12 χρόνια μετά, οι συγκυρίες αλλά και οι συνθήκες επέτρεψαν την ίδρυση Τμήματος ΕΚΑΜ στην Κρήτη. Μία απόφαση που πιστώνεται πρωτίστως στον νυν Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, ο οποίος πίστεψε το όλο εγχείρημα και το στήριξε διαχρονικά.
Στη διαδρομή της η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης ανέλαβε υποθέσεις που επιχειρησιακά κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού.
Υπήρξαν δυσκολίες, εντάσεις, ανατροπές, καρδιοχτύπι, αδρεναλίνη, απογοητεύσεις αλλά και χαρές. Στελέχη της υπηρεσίας θα μπορούσαν να γράψουν βιβλίο με τις αθέατες πτυχές πολύκροτων υποθέσεων με κορυφαία όλων την απαγωγή του επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Σε αυτές εντάσσονται επίσης δύσκολες επιχειρήσεις για την σύλληψη επικίνδυνων φυγόποινων, ένοπλων χασισοκαλλιεργητών αλλά και σκληρών διακινητών προσφύγων και λαθρομεταναστών που κακοποιούσαν με κτηνώδη τρόπο ταλαιπωρημένες ψυχές μέσα σε σπηλιές και στάβλους.
Ξεχωριστή υπόθεση στην ιστορία της Ομάδας ήταν και αυτή του δραπέτη-φάντασμα, Βαγγέλη Σελιανάκη.
Ήταν τέλη του Ιανουαρίου όταν έγινε η πρώτη επαφή με τα στελέχη της ΕΚΑΜ στην Κρήτη. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ παρακολουθήσαμε από κοντά την εκπαίδευση τους, τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους και προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε το προφίλ των ανθρώπων πίσω από τις μαύρες κουκούλες της στολής.
Χρειάστηκαν μέρες γυρισμάτων σε διαφορετικούς χώρους και υπό διαφορετικές συνθήκες: στη βάση της Μονάδας, στο Ηράκλειο, στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο Πεδίο Βολής, στο σκοπευτήριο του Αστυνομικού Μεγάρου αλλά και σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης.
Στο Cretalive..gr μιλάει για πρώτη φορά ο διοικητής του Τμήματος ΕΚΑΜ Κρήτης, Αστυνόμος Β’, Μηνάς Μπραγουδάκης, αλλά και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος, Νίκος Σπυριδάκης, τον οποίο συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί με την υπηρεσία και τα στελέχη της.