Το Βερολίνο φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Spiegel, να εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρύνει τις Γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ και να τις μεταφέρει σε Κύπρο ή Ιορδανία.
Και όλα αυτά, στον απόηχο της κόντρας με την απαγόρευση εισόδου σε Γερμανούς βουλευτές εξαιτίας της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Τμήμα της γερμανικής κυβέρνησης εμφανίζεται να θεωρεί ότι «αποκλείεται πλέον» η ανανέωση της γερμανικής παρουσίας στη βάση, εξετάζοντας μεταφορά των δυνάμεων σε Ιορδανία ή Κύπρο.
Ο «Φ» έθεσε το θέμα ενώπιον της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία επισήμανε πως δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό.
«Εάν δεν καταστεί δυνατή η επίσκεψη, η παράταση της εντολής παραμονής των στρατιωτών μας θα είναι αδύνατη. Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να βρει άλλες βάσεις για τους Γερμανούς στρατιώτες», δήλωσε στο Spiegel Online ο ειδικός για θέματα άμυνας του SPD, Ράινερ Άρνολντ.Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε επισήμως την περασμένη εβδομάδα και την επίσκεψη Γερμανών αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους.
Χωρίς την ψήφο του SPD, όμως, δεν είναι δυνατή η παράταση παραμονής στο Ιντσιρλίκ μετά το τέλος του 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel online εξετάζεται ήδη η μετεγκατάσταση των γερμανικών Τornados και των γερμανικών Iπταμένων RADAR από την Τουρκία στην Ιορδανία ή στην Κύπρο, ώστε να επιχειρούν πάνω από τη Συρία και το Ιράκ.
Και οι δύο βάσεις παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα και επιπλέον θα πρέπει να διακοπούν οι επιχειρήσεις για δύο τουλάχιστον μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Για τους στρατιωτικούς η αποχώρηση «θα ήταν εφιάλτης», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό. Οι Γερμανοί θα αποκόβονταν ντε φάκτο από τους Αμερικανούς, τους επικεφαλής της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Έμμεση επιβεβαίωση από Γερμανικό Υπουργείο ΆμυναςΤο γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά, αλλά τα επιβεβαίωσε εμμέσως: «Θα θέλαμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας με τη συμμαχία (κατά του Ισλαμικού Κράτους) στην Τουρκία». Κατά το υπουργείο, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.«Δεν υπάρχει κάποια κινητικότητα ως προς την απορριπτική στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίσκεψης των Γερμανών βουλευτών». Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε σε όλα τα επίπεδα να αλλάξει γνώμη η Άγκυρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel.
Ο σοσιαλδημοκράτης Άρνολντ ανακοίνωσε επίσης, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του θα καταψηφίσει και τη συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη αποστολή αναγνωριστικών αεροπλάνων Awacs στην Τουρκία. «
ΤΟ ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θεωρεί σε καμιά περίπτωση δεδομένο ότι η γερμανική Βουλή θα συναινέσει στη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στην αποστολή Awacs», είπε στο Spiegel online.
Χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας, η αποστολή αυτή είναι αδύνατη διότι και τα 16 Αεροσκάφη με τα Ιπτάμενα Ραντάρ βρίσκονται σταθμευμένα στο Γκαιλενκίρχεν και το ένα τρίτο του ιπταμένου προσωπικού είναι Γερμανοί στρατιώτες, καταλήγει το δημοσίευμα. –