Η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά και δεν θα «υποκύψει σε οποιαδήποτε τετελεσμένου γεγονότος», ο υπουργός Άμυνας Fikri Işık είπε στην Hürriyet Daily News στις 1 του Φλεβάρη
Ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας Işık μίλησε για πρόκληση μετά την είδηση ότι ο Πάνος Καμμένος, ο Έλληνας υπουργός άμυνας, επισκέφθηκε τον εναέριο χώρο πάνω από τα νησάκια “Καρντάκ” (Ίμια), που βρίσκεται περίπου ένα ναυτικό μίλι από το τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας της Αλικαρνασσού!
Χαρακτήρισε πρόκληση την κίνηση του ΥΠΑΜ της Ελλάδος να πάει στις 1 του Φεβρουαρίου και να αφήσει ένα στεφάνι στο Αιγαίο μνήμη των τριών Ελλήνων Στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα με ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1996 μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των νησίδων.
Η επίσκεψη του Καμμένου »ήρθε δύο ημέρες μετά την “επίσκεψη” του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Hulusi Akar επισκέφθηκε την περιοχή κοντά Καρντάκ με ένα πολεμικό ναυτικού στις 30, Ιαν.
Işık είπε τα εξής:
* «Η Ελλάδα έχει πρόσφατα αύξησε τη συχνότητα των συνοριακών παραβιάσεων του. Από καιρό σε καιρό, αυτό οφείλεται στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καλό. “
Αλλά τα γύρισε αμέσως μετά λέγοντας
* “Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας. “
* Εμείς στην Τουρκία, δεν θέλουμε να είμαστε εμείς που να κλιμακώσουμε την ένταση, αλλά επίσης δεν θα υποκύψουμε σε οποιαδήποτε τετελεσμένο γεγονός. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Η ένταση δεν πρέπει να κλιμακωθεί. “
Η Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ έχει περιπολεί στο Αιγαίο για να σταματήσει unregistered μετανάστευσης με τη συμμετοχή των πολεμικών πλοίων και από τις δύο χώρες.
Στρατιωτικές πηγές λένε συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΑΜ ότι η αύξηση των παραβιάσεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ότι η Τουρκία ήθελε να “υπενθυμίσει στην Ελλάδα από την παρουσία της στο Αιγαίο» ως απάντηση.
Η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Καρντάκ (Ίμια στα ελληνικά) νησίδες τον Ιανουάριο του 1996 κλιμακώθηκε σε μια κρίση που λύθηκε μόνο με την παρέμβαση των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του, Işık τόνισε ότι η Τουρκία ευνόησε την αποκλιμάκωση της έντασης μέσω του διαλόγου.