…
Ο Dr. Anton Shekhovtsov*
Σήμερα, το Αζόφ είναι ένα άκρως επαγγελματικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων. Δεν είναι ούτε πολιτική οργάνωση, ούτε πολιτοφυλακή, ούτε ακροδεξιό τάγμα.
Εξακολουθεί να υπάγεται επίσημα στην Εθνική Φρουρά του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, αλλά τώρα συντονίζει σε μεγάλο βαθμό τις στρατιωτικές δραστηριότητές του με τις Ένοπλες Δυνάμεις και επομένως μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα υπαχθεί υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.
Το Αζόφ αποτελείται κυρίως από Ουκρανούς πολίτες διαφόρων εθνοτικών υποβάθρων. Μεταξύ των μελών του υπάρχουν Ουκρανοί, Ρώσοι, Λευκορώσοι, Τάταροι της Κριμαίας, Εβραίοι, Γεωργιανοί και Έλληνες. Αλλά όποια και αν είναι η εθνοτική τους καταγωγή, είναι όλοι Ουκρανοί πατριώτες που διακινδυνεύουν και θυσιάζουν τη ζωή τους για την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας.
Το Κρεμλίνο, τα φιλικά προς αυτό και τα ακροαριστερά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τα μέλη του Αζόφ ως μισητές των Ρωσόφωνων. Όμως, όχι μόνο οι μαχητές του Αζόφ μιλούν κυρίως τη ρωσική γλώσσα μεταξύ τους, αλλά κατά μέσο όρο μιλούν και καλύτερα ρωσικά από τους Ρώσους εισβολείς.
Αυτό το γεγονός από μόνο του καταρρίπτει τα κραυγαλέα ψέματα του Κρεμλίνου ότι το Αζόφ μάχεται εναντίον των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.
Μπορεί κάποιος λοπιόν να αναρωτηθεί: γιατί το Αζόφ είναι σήμερα ένας από τους κύριους στόχους των ψεμάτων και των ανακριβιών που παράγονται από το Κρεμλίνο και την προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου; Μια προφανής εξήγηση είναι ότι αυτές οι επιθέσεις εναντίον του Αζόφ είναι μέρος της αφήγησης παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου περί ναζιστών στην Ουκρανία.
Μια λιγότερο προφανής, αλλά πιθανώς σημαντικότερη εξήγηση συνδέεται με το μέρος όπου στρατοπεδεύει το Αζόφ από το 2014, την ουκρανική πόλη της Μαριούπολης και της γύρω περιοχής, στην απελευθέρωση της οποίας από τους φιλορώσους τραμπούκους συνέβαλε σημαντικά το 2014.
Η Μαριούπολη δεν είναι απλώς μια ακόμη ουκρανική πόλη. Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη της Ουκρανίας, θα δει ότι η Μαριούπολη είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πόλη που βρίσκεται στην περιοχή που θεωρείται η δυνητική χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την προσαρτημένη Κριμαία.
Δεδομένων των υλικοτεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ρωσία με τον εφοδιασμό της Κριμαίας με νερό, ηλεκτρισμό και άλλους πόρους, είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία να καταλάβει τα εδάφη αυτής της πιθανής χερσαίας γέφυρας. Αλλά η Μαριούπολη, και το Αζόφ, στέκονται εμπόδιο. Ολόκληρο το σύνταγμα βρίσκεται τώρα στη Μαριούπολη.
Η Ρωσία, μέσω των πρακτόρων της στην Ουκρανία και αλλού, προσπαθεί να καταστρέψει το Αζόφ ή τουλάχιστον να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές του ικανότητες. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, έγινε μια τεράστια προσπάθεια να αποτραπεί η εκπαίδευση των μελών της μονάδας Αζόφ από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς και η απόκτηση προηγμένων όπλων και υλικού.
Οι προσπάθειες του Κρεμλίνου έχουν, ως ένα βαθμό, πετύχει. Και σήμερα, το σύνταγμα του Αζόφ, που υπερασπίζεται τη Μαριούπολη πλήρως περικυκλωμένο από τους Ρώσους εισβολείς, δεν διαθέτει φορητά αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin, ούτε μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που θα το βοηθούσαν να υπερασπιστεί την πόλη και να σώσει χιλιάδες ζωές κατοίκων της Μαριούπολης.
Όλα «χάρη» σε εκείνους – τους Δυτικούς φιλορώσους πολιτικούς, τους ψευτοδημοσιογράφους, τους ψευτοεμπειρογνώμονες, τους αδαείς συμβούλους – που άσκησαν άμεσα ή έμμεσα πιέσεις κατά της εκπαίδευσης του Αζόφ και του εξοπλισμού του με προηγμένα όπλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι αυτοί φέρουν ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη.
Φυσικά, μπορεί κανείς να πει ότι οι Δυτικοί που έχουν εμμονή με την υποτιθέμενη «νεοναζιστική» απειλή του Αζόφ είναι όλοι θύματα δυσμετρωπίας, της αδυναμίας να κρίνουν το μέγεθος ενός αντικειμένου. Σε ένα από τα επεισόδια της σπουδαίας βρετανικής κωμικής σειράς, «Father Ted», ο κεντρικός χαρακτήρας προσπαθούσε να εξηγήσει στον λιγότερο έξυπνο συνάδελφό του, πατέρα Dougal McGuire, τη διαφορά μεγέθους μεταξύ των μικρών αγελάδων παιχνιδιών που είχε στο χέρι του και των πραγματικών αγελάδων που βρίσκονταν σε απόσταση.
Ο πατήρ Τεντ απέτυχε καθώς ο πατήρ Ντούγκαλ είχε δυσμετρωπία και, ειλικρινά, ήταν ηλίθιος. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους δυτικούς σχολιαστές που δεν βλέπουν καμία διαφορά μεταξύ της υποτιθέμενης «ακροδεξιάς» απειλής του Αζόφ και της ρωσικής γενοκτονικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά νομίζω ότι η δυσμετρωπία δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα, και εγώ θα προτιμούσα να μιλήσω για δυτική ηθική αναβλητικότητα.
Η αναβλητικότητα έχει να κάνει με την εθελούσια απόσπαση της προσοχής μας με ασήμαντες δραστηριότητες από την εκτέλεση πραγματικά σημαντικών εργασιών. Ηθική αναβλητικότητα είναι να προτιμάμε μικρά συναρπαστικά πράγματα αντί να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα ζητήματα που πραγματικά έχουν σημασία.
Η Μαριούπολη, όπου εδρεύει το Αζόφ, είναι μια κυρίως ρωσόφωνη εστία Ουκρανών, Ρώσων, Ελλήνων, Λευκορώσων, Αρμενίων, Εβραίων – ή ήταν εστία τους στο παρελθόν, πριν έρθουν οι Ρώσοι εισβολείς, οι οποίοι έχουν ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και συνεχίζουν να τους σκοτώνουν την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές.
Πολλοί από τους νεκρούς κείτονται στους δρόμους της Μαριούπολης γιατί κάθε φορά που οι συγγενείς και οι φίλοι τους προσπαθούν να τους πάρουν για να ταφούν, Ρώσοι εισβολείς πυροβολούν εναντίον τους. Αν οι άνθρωποι αυτοί είναι τυχεροί και περιμαζέψουν τους νεκρούς τους, συχνά πρέπει να τους θάψουν σε ομαδικούς τάφους. Και όσοι Ουκρανοί επιβιώνουν, αναγκάζονται να κρυφτούν στα υπόγεια όπου λιμοκτονούν, παγώνουν και πεθαίνουν.
Είναι ψυχολογικά δύσκολο να επεξεργαστεί κανείς αυτή την αποτρόπαια φρίκη, αλλά είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να συνειδητοποιούμε ότι αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, προ των πυλών μας. Και η ανθρώπινη φύση μάς ωθεί να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τα ρωσικά απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου.
Υπάρχουν όμως πολλοί στη Δύση που αντί να αρχίσουν καν να κατανοούν τη φρίκη του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας, προτιμούν να αποσπούν την προσοχή τους με ερωτήσεις για το εάν οι μαχητές του Αζόφ έχουν πολιτικώς μη ορθά τατουάζ ή μπλουζάκια. Πολύ πιο συναρπαστικό, φυσικά, από το να αντισταθεί κανείς έναντι της ρωσικής γενοκτονικής εισβολής. Πρόκειται για μια ηθική αναβλητικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποστροφή και περιφρόνηση.
Για τον ανιδιοτελή επικό αγώνα του Azov ενάντια στους ανώτερους αριθμούς των ρωσικών εχθρικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απένειμε πρόσφατα το υψηλότερο βραβείο της χώρας, «Ήρωας της Ουκρανίας», στον διοικητή του Αζόφ Ντένις Προκοπένκο. Επάξια.
Όμως στη Μαριούπολη, το Αζόφ υπερασπίζεται όχι μόνο τους ζωντανούς και τους τραυματίες, αλλά και τους νεκρούς, που όχι μόνο τους αξίζει να ταφούν σωστά, αλλά είναι και οι σιωπηλοί μάρτυρες των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Όπως γνωρίζουμε καλά, οι Ρώσοι εισβολείς είναι εξοπλισμένοι με κινητά κρεματόρια τα οποία χρησιμοποιούν για να καταστρέψουν τα τεκμήρια των εγκλημάτων τους. Και στη Μαριούπολη, το Αζόφ υπερασπίζεται τώρα όχι μόνο την ελευθερία των ζωντανών, αλλά και την αξιοπρέπεια των νεκρών.
* Ο Dr. Anton Shekhovtsov είναι διευθυντής του Κέντρου Δημοκρατικής Ακεραιότητας με έδρα την Αυστρία, συγγραφέας ακαδημαϊκών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων για την Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά.
Το άρθρο μεταφράστηκε με την άδεια του συγγραφέα από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή