Μέσα σε οκτώ μήνες, οφείλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποφάσεις που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις για όλους τα Στελέχη των Ε.Δ και των Σ.A …
..Με βάση τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, που έχει κρίνει,ότι οι περικοπές στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αντισυνταγματικές.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τρεις σημερινές αποφάσεις του, τις οποίες εξέδωσε με πρόεδρο τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου, θέτει ως ανώτατο όριο τους οκτώ μήνες στην κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις για τους ενστόλους, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και στρατιωτικούς, εν ενεργεία και Αποστράτους, στα επίπεδα που ήταν τον Αύγουστο το 2012, όπως άλλωστε έχουν κρίνει σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Σε περίπτωση, που η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα μισθολογικά των ενστόλων, τότε θα επιβληθεί από το ανώτατο δικαστήριο στο κράτος πρόστιμο, το οποίο, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, δεν θα είναι και ευκαταφρόνητο.
Η υπόθεση με τα μισθολογικά των Στελεχών και τις περικοπές που υπέστησαν στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που επανέρχεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μακρά ιστορία.
Ξεκίνησαν, όταν οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδόθηκε η πρώτη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, η οποία έκρινε ότι οι περικοπές στις αποδοχές τους είναι αντισυνταγματικές και πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.
Ανάλογη απόφαση εκδόθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δύο χρόνια αργότερα το 2016 η οποία έκρινε επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές των ενστόλων.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη, που αφορά χιλιάδες ενστόλους, πρέπει να καταβληθούν σε όλους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, διαφορές αποδοχών από το 2012 ως το 2017.
Με τις σημερινές αποφάσεις της η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις της στις οποίες κατ΄ αρχάς αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016) «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».
Και ναι μεν, συνεχίζουν οι δικαστές, υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας, οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να απαιτηθεί από τη διοίκηση η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση της αποφάσεως αυτής μέτρων και, μάλιστα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος»
Πηγή: Kathimerini.gr