Στο ορεινό χωριό Σηρικάρι της Κισάμου τελέστηκαν το απόγευμα της Τρίτης τα θυρανοίξια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού.
Της τελετής προέστη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου ,συνοδευόμενος απο τον Α/ΓΕΕΘΑ
Στην τελετή παρέστησαν και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ.κ. Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Σασίμων κ.κ. Γενάδιος, ο Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ. Ιωάννης, Αρχιερείς από την Εκκλησία της Αλβανίας και από άλλες Εκκλησίες.
Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αναφέρθηκε στο ποιος ήταν ο Όσιος Νικηφόρος, ο οποίος γεννήθηκε το 1890 στο Σηρικάρι Κισάμου και σε ηλικία 13 ετών πήγε στα Χανιά όπου ασκούσε το επάγγγελμα του κουρέα.
Εκεί εμφανίστηκε η λέπρα στην ζωή του και μετά από πολλές περιπέτειες έφτασε στη Χίο το 1914 σε ηλικία 24 ετών. Στο λεπροκομείο της Χίου υπήρχε το εκκλησάκι του Άγιου Λαζάρου, όπου φυλάσσονταν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπακοής.
Σ’ αυτόν τον χώρο άνοιξε το στάδιο των αρετών για τον Νικόλαο. Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκανε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο.
Το 1957 έκλεισε το Λεπροκομείο της Χίου και τους εναπομείναντες ασθενείς μαζί με τον πατέρα Νικηφόρο τους έστειλαν στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών, στο Αιγάλεω. Την εποχή εκείνη ο πατήρ Νικηφόρος ήταν περίπου 67 ετών. Τα μέλη του και τα μάτια του είχαν τελείως αλλοιωθεί και παραμορφωθεί από την νόσο. Όμως πλήθος κόσμου συνέρρεε στο ταπεινό κελί του λεπρού μοναχού Νικηφόρου, για να πάρει την ευχή του.
Σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964, ο πατήρ Νικηφόρος άφησε την τελευταία του πνοή.