Το σκάφος-τέρας βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Νάξου και μάλιστα μπροστά στα έκπληκτα μάτια κάποιων που βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην παραλία του Πυργακίου, βγήκε μέχρι τη στεριά προκαλώντας ΣΟΚ στους παρεβρισκόμενους που για πρώτη φορά στη ζωή τους έβλεπαν και μάλιστα στο νησί τους ένα τέτοιου είδους σκάφος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΓΕΝ Αντιπλοίαρχου Σπυρίδωνα Πολλάτου στο naxostimes.gr το «Κέρκυρα» πραγματοποίησε μεμονωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση στην οποία περιλαμβάνονταν προσγειάλωση στην παραλία Πυργάκι της Νάξου.
Όπως σημείωσε ο κ. Πολλάτος δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου τύπου Πολεμικά σκάφη κάνουν ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή του νησιού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Μάλιστα και το 2016 έγινε παρόμοια άσκηση με πλοίο ίδιου τύπου το οποίο είχε και πάλι κάνει προσγειάλωση στην παραλία Πυργακίου Νάξου.
Σύμφωνα με τον Αντιπλοίαρχο Σπύρο Πολλάτο, η συγκεκριμένη άσκηση του Χόβερκραφτ δεν περιλαμβάνει άλλα νησιά.
Το Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) «ΚΕΡΚΥΡΑ» είναι το τέταρτο που παρελήφθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι Ρωσικής προελεύσεως και σχεδιάσεως σύμφωνα με το πρόγραμμα 12322 . Η ναυπήγησή του ξεκίνησε το 2003 στο ναυπηγείο της εταιρίας ALMAZ της Αγίας Πετρούπολης και καθελκύστηκε 25-6-2004 . Η άφιξη του στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 22-12-2004. Η ένταξη του στο Πολεμικό Ναυτικό καθώς και η ύψωση σημαίας πραγματοποιήθηκε στις 4-1-2005 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Η. ΚΟΥΠΛΑΚΗ ΠΝ.
Διαστάσεις: 57,3μ / 25,6μ / 21,9 μ
Εκτόπισμα: 555 τ
Αιώρηση: 2 Α/Σ ZORYA 10000 HP
Πρόωση: 3 Α/Σ ZORYA 10000 HP
Ταχύτητα: 60 κόμβοι
Πλήρωμα: 33
Οπλισμός: 2x ΑΚ 630 εξάκαννα Gatling των 30mm, 2 x MS-227 εκτοξευτές ρουκετών των 22 σωλήνων έκαστος, διαμέτρου 140mm
Μεταφορική ικανότητα: Τρία άρματα πενήντα τόνων, ή Δέκα ΤΟΜΠ, ή Οκτώ ΤΟΜΑ, ή Πεντακόσιοι στρατιώτες .Τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (Ρωσική ονομασία ZUBR – Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι σήμερα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη (Air – Cushion Landing Craft) στον κόσμο και αποτελούν την τέταρτη γενιά αεροστρόμνων σκαφών.