Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται με τα απόρρητα έγραφα για την υπόθεση πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία που κατέθεσε, αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία διαβαθμισμένα έγγραφα φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο της Βουλής, ενώ ερωτηματικά ενσκήπτουν ως προς το ποιος έχει λάβει γνώση του περιεχομένου τους μέχρι τώρα, εάν έχει λάβει γνώση το γραφείο του Προέδρου της Βουλής ή κάποιος τρίτος.
Στο θέμα των εγγράφων απάντησε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι τα έγγραφα θα παραδοθούν στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.
“Εξεπλάγην χθες όταν ενώ υπήρχε συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη έγινε η κατάθεση απορρήτων εγγράφων”, είπε ο ΠτΒ σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών.
“Ο Νικήτας Κακλαμάνης τα έβαλε σε φάκελο και ύστερα από επικοινωνία με εμένα μπήκαν σε φυλασσόμενο χώρο της Βουλής. Δεν τα αγγίξαμε δεν τα είδε κανείς.
Στη Διάσκεψη είδαμε τα έγγραφα, τους τίτλους τους και την σαφή ένδειξη ότι είναι απόρρητα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν – πόσο μάλλον οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου – ότι χρειάζονται 30 χρόνια για τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων κυβερνητικών οργάνων όπως του υπουργικού συμβουλίου ή του ΚΥΣΕΑ.
Τα έγγραφα που έχουν σχέση με την άμυνα θέλουν απόφαση υπουργικού συμβουλίουΕπ’ αυτού δεν ηγέρθησαν αντιρρήσεις από καμία πλευρά.
Η Βουλή ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε συζήτηση, αποχαρακτηρισμό και μοίρασμα τέτοιων απορρήτων εγγράφων. Έγινε μόνο μία φορά για μία λίστα καταθετών στο εξωτερικό σε μία συγκεκριμένη αίθουσα.
Η απόφαση όλων ήταν να αποδώσουμε το σύνολο των εγγράφων στην πηγή που την αφορά δηλαδή τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης που είναι κατά νόμον ο αρμόδιος”.
Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ και πριν λήξει τις εργασίες της η Ολομέλεια, ο Λοβέρδος κατέθεσε δύο έγγραφα αδιαβάθμητα και άλλα τρία διαβαθμισμένα, για την υπόθεση που εμπλέκει τον ΥΠΕΘΑ, Πάνο Καμμένο, και την πώληση όπλων με μεσάζοντα στη Σαουδική Αραβία
Όπως είπε, τα καταθέτει στη Βουλή, προτείνοντας να τα μεταχειριστεί με τη διαδικασία που είχε γίνει παλαιότερα με λίστα μεγαλοφοροφυγάδων που είχε καταθέσει ο Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή.
Δηλαδή, να βρίσκονται σε μια ειδική αίθουσα του Κοινοβουλίου και οι βουλευτές να μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου τους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τα φωτογραφίσουν ή να τα πάρουν μαζί τους.
Τα έγγραφα παρέλαβε ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης και τα έδωσε σε κλειστό φάκελο στην υπηρεσία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αγνοείται η τύχη τους.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Βούτσης, νωρίτερα σήμερα το πρωί δύο κορυφαία στελέχη του κοινοβουλίου, ο Α. Γεωργιάδης και ο Χ. Θεοχαρόπουλος, ζήτησαν απόλυτη πρόσβαση και διάχυση των εγγράφων. και χαρακτηρίζοντας “τουλάχιστον ακατανόητη” την κατάθεσή τους στη Βουλή, εκτίμησε ότι δεν υπήρχε από όλους η διάθεση αυτά τα έγγραφα να μην αποτελέσουν αντικείμενο της αυριανής συζήτησης.
Επίσης, δεν έκρυψε τον φόβο του μήπως υπάρξει σήμερα διαρροή τους είτε στο ίντερνετ είτε σε εφημερίδες
“Θα είναι διπλά κακό γιατί δείχνει ότι υπήρχε σχεδιασμός να χρησιμοποιηθεί η Βουλή ως πηγή διαρροής. Αυτό το διασφαλίσαμε επιχειρησιακά χθες και θεσμικά σήμερα πετύχαμε να θωρακίσουμε τη Βουλή”.
Ο πρόεδρος της Βουλής κατέληξε με τη διαπίστωση- μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ποιος ευθύνεται αν γίνει διαρροή; Αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη και μάλιστα στον ανώτατο βαθμό.
Πηγή:Capital.gr