Tι αλλάζει με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ
Πλέον, θεσπίζεται συγκεκριμένη διαδικασία που θα αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
Την άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας θα μπορεί να ζητά μόνο η ΕΥΠ και ο πρώτος που θα ενημερώνεται και θα πρέπει να δώσει άδεια είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως προβλέπεται για οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα, αυξάνοντας έτσι τις δικλείδες ασφαλείας.
«Το αίτημα για την άρση (σ.σ. του απορρήτου) οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας» και αφορά όλα τα πολιτικά πρόσωπα, από την Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι επικεφαλής Δήμων και Περιφερειών.
Μόνο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική θα ζητούν παρακολουθήσεις -Για πολιτικούς θα αποφασίζει ο πρόεδρος της Βουλής
Με το νομοσχέδιο επανέρχεται η ενημέρωση ενός πολίτη ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την ολοκλήρωση της.
Σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου «η τριετία λογίζεται εύλογος χρόνος και ακολουθεί πρακτικές του εξωτερικού, ώστε να υφίσταται απόσταση από γεγονότα υψίστης εθνικής ασφαλείας (όπως εν προκειμένω τα γεγονότα του Έβρου η κατασκοπεία της Ρόδου το 2020)
. Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Επίσης, περιλαμβάνεται η απαγόρευση της κατοχής, εμπορίας και διάθεσης κακόβουλων λογισμικών που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, με κυβερνητικά στελέχη να διευκρινίζουν ότι η νομοθεσία που υπάρχει σήμερα δεν κάλυπτε όλες τις παραμέτρους αυτής της απαγόρευσης.
Επίσης αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο με την κυβέρνηση να επιτίθεται ταυτόχρονα στον ΣΥΡΙΖΑ που είχε μειώσει τις ποινές. Όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου «έως το 2019 η παράνομη υποκλοπή ήταν κακούργημα και τιμωρείτο με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ η κατοχή και εμπορία παράνομων λογισμικών ήταν πλημμέλημα και τιμωρείτο με φυλάκιση έως 2 έτη.
Λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 και ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε την ύπαρξη στην Ελλάδα παράνομων λογισμικών, άλλαξε ακατανόητα ο Ποινικός Κώδικας με αποτέλεσμα η μεν υποκλοπή πλέον να τιμωρείται με φυλάκιση από 10 μέρες έως 5 έτη, η δε κατοχή και εμπορία αποποινικοποιήθηκε.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις επανέρχεται ως είχε το κακούργημα για τη χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών και το πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής με ποινή 1-5 έτη»