Η Συνέντευξη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μηλιώνη για τα Ελληνοτουρκικά -ΝΑΤΟ & SNMG2 ,Κυπριακό ,ISIS και Προσφυγικό !
Τι εικόνα έχουμε για όσα συμβαίνουν εκεί και τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στον Tουρκικό Στρατό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και με την ιδιότητα της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και όσον αφορά την Κύπρο;
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία μας απασχολούν ιδιαίτερα, διότι από τη μία πλευρά έχουμε μία προσπάθεια να καταλυθεί μία εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά βλέπουμε να αναστέλλονται συνταγματικές διατάξεις, να παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες και ευρωπαϊκές συνθήκες και να υπάρχει ένα πογκρόμ με αναστολή ελευθεριών.
Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της «γειτονιάς» και ουσιαστικά τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να τις πάρει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς στη γειτονική χώρα να υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις, από γεωπολιτική άποψη όμως ενισχύεται η χώρα και η σταθερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και δημιουργείται με επίκεντρο την Ελλάδα ένας άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προς τα νότια με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες διατηρούμε άριστες σχέσεις, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συνομιλούμε και να έχουμε επίσης άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες.
Αυτό δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα, με τη γεωπολιτική θέση την οποία αναλαμβάνει πλέον ως βραχίονας σταθερότητας της Μεσογείου, να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το θέμα του προσφυγικού με την επιστροφή των προσφύγων στις χώρες προελεύσεώς τους.
Θεωρώ ότι πλέον η θέση της Ελλάδος είναι πάρα πολύ σημαντική και αναγνωρίσιμη από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και από τις χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, οι χώρες της Μέσης Ανατολής.
Τους επόμενους μήνες θα ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσει η επίλυση του προσφυγικού με την επιστροφή των προσφύγων σε ασφαλείς περιοχές της Συρίας που θα διαμορφωθούν με την επιτήρηση του ΟΗΕ.
Όσον αφορά το Κυπριακό, θεωρώ ότι η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων θα είναι ουσιαστικά το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού.
Από τη δική μας πλευρά συνεχίζουμε παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση να έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με υψηλό ηθικό και με επιχειρησιακή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε, διασφαλίζοντας την ειρήνη.
Τώρα, σε συνέχεια αυτού, επειδή η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς επιστρέψατε από μία επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία.
Το ΝΑΤΟ στην τελευταία του Σύνοδο στη Βαρσοβία πήρε κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις, βαρύνουσας σημασίας, για τα ανατολικά του σύνορα. Ποια είναι η θέση της χώρας μας μέσα σε όλη αυτή την κίνηση;
Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση αφορά τις χώρες του Βορρά που έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται στον Νότο, και ο αντίπαλος είναι η εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και η τρομοκρατία.
Η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχονται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν σε όλους μας ότι η ενίσχυση της Συμμαχίας με επίκεντρο τον νότιο τομέα θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της τρομοκρατίας και να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε χώρες όπως η Λιβύη, να υπάρχει η εκλογή μιας δημοκρατικής κυβέρνησης και να μπορέσουμε να σταματήσουμε την παράνομη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του ISIS, που γίνεται μέσω της διακίνησης πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Μια άλλη εξέλιξη είναι η μεταφορά του ενεργειακού κέντρου από τον Νότο προς τον Βορρά. Τα ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στις ελληνικές περιοχές θα δώσει τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κόμβου στη Βόρεια Ελλάδα για τη διακίνηση του φυσικού αερίου, να ισχυροποιηθεί περισσότερο η χώρα γεωπολιτικά και οικονομικά.
Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την επιχείρηση SNMG2 απέδειξε ότι ήταν επιτυχής, και είχαμε ουσιαστικά τη διακοπή της ροής των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη. Η επιτυχία αυτή δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Είδαμε όμως ότι ο Ερντογάν αποσύρει τους Τούρκους αξιωματούχους από τα νησιά και είπε ότι δεν θα τους αντικαταστήσει. Αυτό πώς επηρεάζει την εφαρμογή της συμφωνίας;
Δεν έχει να κάνει η παρουσία των αντιπροσώπων στα νησιά με τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, αλλά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Είναι αλήθεια ότι στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες και ώρες βλέπουμε να γίνονται πολλά. Η αποστρατεία του 1/3 του δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας την αποδυναμώνει πάρα πολύ.
Η καθαίρεση ανωτάτων, ανώτερων και κατώτατων αξιωματικών αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν σε διάφορα επίπεδα, όπως πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, στο υπουργείο Οικονομικών, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστεύω ότι είναι και η ανάκληση των εκπροσώπων στα νησιά που ουσιαστικά διευκόλυνε την επιστροφή των προσφύγων.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ροή προσφύγων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα έχει ζητήσει την επέκταση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στις περιοχές 3, 4 και 5 όπου έχει δώσει διπλωματική άδεια. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή και η Τουρκία να παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα για την επέκταση αυτής της επιχείρησης.
Σχόλιο: Να ενημερώσουμε όμως οτι οι Προσφυγικές ροές άρχισαν να έρχονται πάλι με αμείωτο ρυθμό στα νησιά μας !
Ολόκληρη η Συνέντευξη του Υπουργού εδώ
www.mod.mil.gr/mod/el/content/show/36/A107044