Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως συμφώνησαν με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ρεξ Τίλερσον στο θέμα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.
Οι δυο υπουργοί μετά το πέρας των κατ΄ιδίαν συναντήσεων διοργάνωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.Στις δηλώσεις που προέβη εδώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε:
«Συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ στο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων»
Αφού σημείωσε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι διανύουν μια κρίσιμη φάση, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως θεωρεί σημαντική και ωφέλιμη την επίσκεψη του Τίλερσον και πρόσθεσε:
«Αξιολογήθηκαν εκτός από τις διμερείς σχέσεις και οι προσεγγίσεις μας σχετικά με τα περιφερειακά ζητήματα. Και οι δυο πλευρές έχουν προσμονές. Χτες το βράδυ (κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν με τον Τίλερσον) με την βούληση που προβάλλαμε κάναμε σημαντικά βήματα στο θέμα της αποκατάστασης των σχέσεων.
Πρώτα από όλα εμείς μεταφέραμε με τρόπο σαφή τις προσμονές μας στο θέμα της Φετουλαχιστική Τρομοκρατικής Οργάνωσης(FETÖ) και της στήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στον (βραχίονα της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στη Συρία) YPG.
Συζητήσαμε το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε στο εξής ότι συζητιέται να μην μείνει στα λόγια και να μπορέσει να εφαρμοστεί» εκφράζοντας την ελπίδα του μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη να ανοικοδομηθεί εμπιστοσύνη ώστε οι σχέσεις να ξαναμπούν στη τροχιά.
«Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι ανησυχίες ασφαλείας μας λαμβάνονται στα σοβαρά» ανέφερε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε:
«αποφασίσαμε να σχηματίσουμε έναν μηχανισμό όπου θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα μέχρι τα μέσα του προσεχούς μήνα».
Αφού υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ το 2016 υποσχέθηκαν στην Τουρκία πως η YPG θα αποσυρθεί στα ανατολικά τουν Ποταμού Ευφράτη στη Συρία αλλά η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε είπε:
«Οι Άραβες αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο Μανμπίτς και η YPG πρέπει πρώτα από όλα να βγει από εδώ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη διασφάλιση της τάξης».
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τίλερσον ξεκινώντας τα λόγια του είπε «οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι συνεχείς και στρατηγικές» και πρόσθεσε:
«Πραγματοποιήσαμε μια σύσκεψη κατά την οποία και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και συζητήσαμε το μέλλον. Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας-ΗΠΑ δεν είναι μόνο μια σχέση που βασίζεται στα συμφέροντα. Η Τουρκία είναι ένα από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ και συνεργαστήκαμε σε πολλά μέρη μαζί με πρώτα το Αφγανιστάν και τη Κορέα».
Αφού σημείωσε πως προσμένουν η διάσκεψη της Γενεύης να αποδώσει καρπούς στην επίλυση της συριακής κρίσης, ο Τίλερσον τόνισε πως η Τουρκία κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων που συνεχιζότανε η κρίση φιλοξενώντας πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση σε όλους.
«Ο στόχος μας στη Συρία είναι βεβαίως ίδιος. Να καθαρίσουμε την περιοχή και να διασφαλίσουμε την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Στηρίζουμε την ανεξάρτητη Συρία. Ο συριακός λαός πρέπει να μπορεί να εκλέξει ελεύθερα τον δικό του ηγέτη. Στο σημείο αυτό θα συντονίσουμε τις εργασίες μας.
Ενώ στο θέμα της Μανμπίτς, η κατάσταση αυτή θα συζητηθεί στην ομάδα εργασία μας που θα σχηματιστεί. Όχι μόνο η Μανμπίτς αλλά και η Βόρεια Συρία θα είναι από τα πρωταρχικά μας θέματα» ανέφερε.
Απαντώντας στο ερώτημα αν «οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν από τη Μανμπίτς;» ο Ρεξ Τίλερσον είπε πως θέλουν η περιοχή να παραμείνει στον δικό τους έλεγχο.
Ενώ ερωτηθείς αν θα τερματιστεί η στήριξη των ΗΠΑ στη YPG ο Αμερικανός υπουργός είπε:«Στις ΗΠΑ διατέθηκαν κονδύλια μόνο για τη μάχη κατά της ΝΤΑΕΣ. Δεν διατέθηκαν επιπρόσθετα κονδύλια εκτός από αυτό».
Στην ερώτηση αν θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της FETÖ ο Αμερικανός υπουργός είπε:
«Χτες και ο κύριος Ερντογάν εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη FETÖ. Εμείς θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις αποδείξεις. Θα συνεχιστούν οι ανεξάρτητες έρευνες μας. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να λάβουμε καινούργιες αποδείξεις. Αξιολογούμε όλα όσα μας υποβάλλει η Τουρκία».