Η Ομιλία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 αποκάλυψε όλα όσα γνωρίζαμε ήδη ...Αλλά δεν ακούσαμε κάτι για την αναβάθμιση των αεροσκαφών συνεργασίας περιπολίας P-3 Orion.που κουρνιάζουν στην ΕΑΒ
Επίσης δεν ακούσαμε κάτι για προμήθεια αντιμέτρων κατά των Τουρκικών UAV που αλωνίζουν πλέον καθημερινά το Αιγαίο
Ειδικά για τους εξοπλισμούς: Ο Προϋπολογισμός για το 2022 είναι αυξημένος κατά 856 εκατομμύρια ευρώ περίπου ή κατά 34% έναντι των πιστώσεων του 2021, 636%, εξαπλάσιος και πλέον.
Αυξημένος σε σχέση με τον προ διετίας Προϋπολογισμό για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα του έργου που συντελείται.
Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνεται πλέον στο ύψος των 3,37 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες υποστήριξης και αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών και απόκτηση νέων συστημάτων.
Εξελίσσεται μία εντατική προσπάθεια που όσο και αν κάποιοι δεν εννοούν να το καταλάβουν δεν είναι μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ούτε ανταγωνισμός Εξοπλιστικών αλλά απλά ένας αγώνας δρόμου για να καλύψουμε κενά ετών στην ανανέωση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων προκειμένου έτσι να ενισχύεται η συνολική αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Οι δαπάνες για Εξοπλιστικά γίνονται σύμφωνα με τη Νέα Δομή Δυνάμεων 2020 – 2025, σύμφωνα με το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών τρέχουσας περιόδου και βέβαια το συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.
Οι αποφάσεις αυτές προϋποθέτουν μήνες εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, στρατιωτικών και οικονομικών επιτελείων, εταιρειών, διαφόρων χωρών, κυβερνήσεων. Άρα πρόκειται για μία διαδικασία σύνθετη και χρονοβόρα.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι ήδη απτά και μετρήσιμα. Σταχυολογώ κάποια βασικά εξ αυτών. Έχουν άλλωστε ακουστεί:
Πρόσκτηση 18 αεροσκαφών “Rafale” σε χρόνο ρεκόρ. Αν θυμάστε πέρσι αρχές του έτους υπογράψαμε τη σχετική σύμβαση. Είχαν προηγηθεί 6-7 μήνες διαπραγμάτευσης. Μέσα σε 6 και 7 μήνες από τις αρχικές διαπραγματεύσεις φτάσαμε τη σύμβαση και σε μερικές ημέρες, όπως σωστά ειπώθηκε, τα πρώτα έξι “Rafale” θα έρθουν και θα «φωλιάσουν» στη βάση της Τανάγρας για να επιχειρούν στους ελληνικούς αιθέρες με το σήμα της χώρας στα φτερά και Έλληνες χειριστές στο πιλοτήριο.
Θα είναι η πρώτη εξάδα από την οποία θα προκύψουν και οι εκπαιδευτές των υπολοίπων. Η δεύτερη εξάδα θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και η τρίτη το 2023.
Κι όπως ήδη γνωρίζετε, η Πολεμική Αεροπορία θα προμηθευτεί και άλλα έξι καινούργια “Rafale”, η πρόσκtηση των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση από τα αρμόδια επιτελεία αυτό το διάστημα. Και σύντομα, την επόμενη εβδομάδα, θα έρθουμε να ενημερώσουμε την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να προχωρήσουμε και στην ψήφιση κατ’ αρχήν από το Σώμα, έγκριση, και μετά υπογραφή αυτής της σύμβασης πρόσκτησης έξι νέων “Rafale” για να φτάσει ο συνολικός αριθμός σε μία πλήρη Μοίρα -24 τον αριθμό- υποστηριζόμενα όμως από τα όπλα που πρέπει να φέρουν, τα ανταλλακτικά με τα οποία πρέπει να εφοδιάζονται, δηλαδή μαζί με τη σύμβαση, εν συνεχεία υποστήριξη και ασφαλώς τις σχετικές υποδομές.
Να μην ξεχνάμε καθόλου και το πολύ σημαντικό μέρος της υποστήριξης σε υποδομές και το έμψυχο δυναμικό. Δηλαδή το προσωπικό που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται προκειμένου να στελεχώσει αυτές τις υποδομές στην Τανάγρα.
Πέραν όμως της πρόσκτησης των “Rafalle” ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα κομβικής σημασίας βαίνει προς συμβασιοποίηση.
Αναφέρομαι στην πολύ πρόσφατη συμφωνία για την πρόσκτηση τριών φρεγατών “Belh@rra” και την τεράστια ενίσχυση του Στόλου μας μέσω αυτού του προγράμματος όπου πλέον μπορούμε εύκολα να ισχυριζόμαστε ότι αποτελεί την είσοδο στη νέα εποχή για το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Δεν είναι μόνο το μέγεθος του οικονομικού αντικειμένου που καθιστά τη συγκεκριμένη προμήθεια μείζονος σημασίας, είναι και το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του Στόλου μας πλησιάζει προς το τέλος του κύκλου ζωής του και η ανάγκη αντικατάστασης αυτών των μονάδων είναι παραπάνω από επιτακτική.
Πρόκειται για μια συμφωνία, λοιπόν, η οποία θα δρομολογήσει την πορεία (τη μοίρα θα έλεγα) του Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα 30 χρόνια.
Και ήταν ασφαλώς κάτι που το ένδοξο Πολεμικό μας Ναυτικό το δικαιούνταν και το άξιζε μαζί. Αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα που καθυστέρησε να έρθει αλλά τελικά ήρθε, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού δυο φρεγάτες θα παραδοθούν το 2025, άντε η δεύτερη αρχές του ’26, και η επόμενη εντός του 2026.
Μεριμνούμε βέβαια ώστε το Πολεμικό Ναυτικό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αφού οι ανάγκες ανανέωσης του στόλου δεν περιορίζονται μόνο στην προμήθεια τριών νέων φρεγατών. Εν καιρώ θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα.
Ξέρετε όμως ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τόσο η διαπραγμάτευση για την πρόσκτηση τεσσάρων νέων κορβετών όσο και αυτή για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών κλάσης MEKO που θα συμπληρώσουν τελικά το πρόγραμμα των 5 δισ. για το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Αυτή είναι η οροφή και θα την πιάσουμε στο απόλυτο. Θυμίζω ότι εντός του επόμενου έτους θα παραδοθεί επιτέλους και η τελευταία Πυραυλάκατος «Νούμερο 7», από ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα αλλά επισπεύστηκε και τελειώνει τα δύο τελευταία χρόνια.
Άρα, τα δυο εμβληματικά προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία ανεβάζουν εκθετικά τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες είναι δεδομένα, δεν είναι όμως τα μοναδικά.
Θυμίζω, ότι σε αυτό το πλαίσιο η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πλέον αυξημένες διαθεσιμότητες στα αεροπλάνα «Μιράζ 2000-5» που για πρώτη φορά από το 2012 διαθέτουν υπαρκτή και εκτελούμενη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης άρα απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών.
Κι επομένως προστίθενται αεροσκάφη του τύπου αυτού στις διαθεσιμότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Έχει ξεμπλοκάρει επιπλέον και υλοποιείται το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 στην εκδοχή Viper. Αυτή τη στιγμή οκτώ αεροσκάφη βρίσκονται στα υπόστεγα, στις υποδομές της ΕΑΒ. Αποσυναρμολογούνται και προχωρά η αναβάθμισή τους.
Ακολουθεί και δρομολογείται το επόμενο βήμα. Η αναβάθμιση των F16 Block50. Η οποία όμως για λόγους διαφάνειας και το έχουμε πει αυτό στην αρμόδια Επιτροπή, θα έρθει ενώπιον του Σώματος προς έγκριση με νέα σύμβαση, για να μην υπάρχει καμία σκιά.
Την Τρίτη δε, η αρμόδια Επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει το κατακυρωτικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη σύμβαση των μεταγωγικών τύπου C27, έτσι ώστε επιτέλους να αρχίσουν να έρχονται ανταλλακτικά το νέο έτος με την εφαρμογή της σύμβασης αυτής και να προστεθούν μεταγωγικά αεροσκάφη αυτού του τύπου στις διαθεσιμότητας της πολεμικής αεροπορίας.
Εργαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, για το οποίο τόσα ακούστηκαν, υπερβολικά θα έλεγα. Μια στρατηγική παρέμβαση για το μέλλον του προσωπικού όμως της Πολεμικής Αεροπορίας.
Γιατί καινούρια “Rafale” χωρίς καλά εκπαιδευμένους, άριστα εκπαιδευμένους χειριστές, με συγχωρείτε, αντιστοίχως όπως καινούριες “Belh@ara” χωρίς εκπαιδευμένα πληρώματα είναι όπως είχε πει κάποτε ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, «σίδερο και μολύβι που πλέει στο νερό και βυθίζεται στο νερό και τίποτε άλλο».
Τον Φεβρουάριο λοιπόν, στην Καλαμάτα θα εγκαινιαστούν τα δύο πρώτα κτήρια υποδομών στο πλαίσιο της εξέλιξης αυτής της σύμβασης. Ένα κτήριο που θα τοποθετηθεί ένας υπερσύγχρονος εξομοιωτής και ένα άλλο που θα χρησιμοποιηθεί ως υπόστεγο και αποθήκη υλικών.
Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό θα εξοπλιστεί με επτά καινούρια υπερσύγχρονα ελικόπτερα τύπου “Romeo” ανθυποβρυχιακής χρήσης, τα καλύτερα που υπάρχουν στο είδος τους σήμερα, επί των οποίων τα δύο πρώτα θα παραληφθούν εντός του 2022.
Στο σύνολό τους για να μη λέω πολλά, από τον Ιούλιο του 2019 ενεργοποιήθηκαν και παραμένουν ενεργοποιημένα 165 υποπρογράμματα που αφορούν σε πρόσκτηση οπλικών συστημάτων. Από αυτά χρηματοδοτούνται ήδη τα 135 κι έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, δηλαδή εκτελούνται πλέον στο απόλυτο, 46 και έπεται συνέχεια.
Μία μνεία στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που με συναίσθηση καθήκοντος και αίσθημα ευθύνης για το έργο που επιτελεί, αποτελεί πραγματικά κινητήριο μοχλό του συστήματος τον πραγματικό και αδιαμφισβήτητο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το 2021 ήταν η χρονιά που το νέο δυναμικό, δηλαδή Επαγγελματίες Οπλίτες και Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, εντάχθηκε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το 2022 η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσω της πρόβλεψης για πρόσληψη επιπλέον 1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 Oπλιτών Bραχείας Aνακατάταξης.
Επιπρόσθετα, για το 2022 ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές σχολές, στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), αναμένεται να διατηρηθεί στο αυξημένο επίπεδο των 1.335 σπουδαστών έναντι του αντιστοίχου αριθμού των 819 που εισέρχονταν στις παραγωγικές σχολές μέχρι το 2020.
Απώτερος σκοπός η επίτευξη του στόχου που είχαμε θέσει για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 15.000 άτομα σε ορίζοντα πενταετίας.
Συμβάλλοντας έτσι τόσο στην ηλικιακή ανανέωση όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενσωματώνοντας αυτές τις προβλέψεις στον Προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους, γιατί και οι αριθμοί σε αυτή τη συζήτηση έχουν σημασία, οι πιστώσεις για αποδοχές παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,07% ή κατά απόλυτα νούμερα κατά 50,6 εκατομμύρια σε σχέση με το 2021, διαμορφούμενες στο ύψος των 2,5 δισ. περίπου.
Η υλοποίηση του Εξοπλιστικού σε συνδυασμό με τις προωθούμενες προσλήψεις δημιούργησαν συνθήκες αύξησης, όπως είναι φυσικό, του λειτουργικού σκέλους του Προϋπολογισμού, δηλαδή του τρίτου σκέλους
(Εξοπλιστικά, Προσωπικό, Λειτουργικές Δαπάνες), είτε τις δαπάνες για καύσιμα, τροφοδοσία, ένδυση – υπόδηση στρατευσίμων, συντηρήσεις – επισκευές εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και τα λοιπά, σε ένα ποσοστό που ανέρχεται περίπου σε 9,47% ή κατά 45,5 εκατομμύρια περίπου σε απόλυτες τιμές.