Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισκέφθηκε προχθές τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, , εάν όλα πανέ καλά, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Διπλωματία του συρτακιού στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ
Η ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό στις αρχές της χρονιάς και η αλληλοϋποστήριξη στην κατάσβεση των πυρκαγιών που σημειώθηκαν κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, δημιούργησαν ένα ψυχολογικό περιβάλλον που θα καθιστούσε εφικτές τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρα
Θετική η στάση της Δύσης
Η προσπάθεια που καταβάλλει η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, περιλαμβάνει αναμφίβολα και τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.
Πιθανές βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά τη διαδικασία σε ό,τι αφορά τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 που η Τουρκία ελπίζει να προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναμφίβολα θα έχει θετική αντανάκλαση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πράγματι, οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ φαίνεται να υποστηρίζουν την προσέγγιση στις τουρκοελληνικές σχέσεις.
Τι συζητήθηκε;
Στη συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αποφάσισαν να εκκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν να διεξαχθούν πολύ καιρό. Φαίνεται να έχει επιτευχθεί μια συναίνεση για την εξεύρεση λύσης στα ζητήματα στο Αιγαίο μέσω της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου που θα προασπίζει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Ομοίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δόθηκε υποστήριξη και στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.
Όλοι βλέπουν ότι τα προβλήματα μεταξύ των μερών είναι χρόνια και δεν μπορούν να επιλυθούν εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, σε μια περίοδο που αυξάνεται η περιφερειακή αστάθεια, γίνεται αισθητό ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι αποφασισμένες να ανοίξουν σιγά-σιγά ένα παράθυρο για μια μόνιμη λύση στα μεταξύ τους ζητήματα.
Μεταξύ των προγραμματισμένων στόχων βρίσκονται η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο μιας κοινής λογικής, πιο στενή συνεργασία σε ζητήματα όπως οι δασικές πυρκαγιές που προκαλεί η κλιματική κρίση, η αύξηση των τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών και πιο στενή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία ζητάει περισσότερη συνεργασία από τη γείτονα της την Ελλάδα στην καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETÖ, η PKK και η DHKP-C.
Αυτό το αίτημα είναι αρκετά κατανοητό, δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952 και ότι η καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της συμμαχίας στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.
Πέραν αυτών, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του «Κοινού Σχεδίου Δράσης».
Απο τα Τουρκικά ΜΜΕ