Αποχωρώντας από την εξουσία στο Ισραήλ, ο κυβερνητικός συνασπισμός Γιαΐρ Λαπίντ-Μπένι Γκαντζ αφήνει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου δύο κατσαρόλες στη φωτιά, δηλαδή τις ευαίσθητες σχέσεις με την Τουρκία και την υπογραφή της συμφωνίας περί θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο, επισημαίνει άρθρο ανάλυσης στην έγκυρη εφημερίδα Jerusalem Post του Ισραήλ.
Κι αν η συμφωνία με τον Λίβανο έχει σαφώς θετικές πτυχές και για τις δύο χώρες, παρά τις όποιες παγίδες μπορεί να υπάρχουν, το άνοιγμα της Τουρκίας προκαλεί πολλές επιφυλάξεις την ώρα που ο πολύπειρος κ. Νετανιάχου εμφανίζεται προσηλωμένος στη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρει το άρθρο που υπογράφει ο μόνιμος αναλυτής της εφημερίδας, Σεθ Φράντζμαν.
Το Ισραήλ και η Τουρκία ανανέωσαν διπλωματικούς δεσμούς κατά τη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης κυβέρνησης και τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν πολλές επισκέψεις υψηλού προφίλ. Ήταν ένας πρωτοφανής αριθμός επισκέψεων για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ πήγε στην Τουρκία και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πήγε στην Τουρκία.
Αυτές οι επισκέψεις σηματοδοτούσαν την πρώτη φορά που πολλές από αυτού του είδους τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν για μια δεκαετία ή περισσότερο, επισημαίνει το άρθρο.
Η Τουρκία ήταν μια από τις πιο εχθρικές χώρες προς το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία. Το κυβερνών κόμμα AKP της Άγκυρας συνέκρινε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία πολλές φορές το 2018 και το 2019.
Η Άγκυρα φιλοξένησε ηγέτες τρομοκρατών της Χαμάς και δημοσιεύματα σε ξένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις από την Τουρκία.
Επιπλέον, ο στολίσκος με το πλοιάριο Mavi Marmara, με προορισμό τη Γάζα, οργανώθηκε από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Τουρκία.
Όταν ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, η Άγκυρα προσπάθησε να τις σαμποτάρει απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις με τα ΗΑΕ. Η Τουρκία προσπάθησε επίσης να ανακατευτεί στις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, υπενθυμίζει η Jerusalem Post.
Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Άγκυρα ένιωσε ότι έχει λίγους φίλους στη Δύση και στην Ουάσιγκτον. Έχει στραφεί και επιδιώξει να συμφιλιωθεί με πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ ήταν πρόθυμη να ανανεώσει τους δεσμούς της με την Άγκυρα. Ωστόσο, έκανε τόση συμφιλίωση που δεν είναι σαφές εάν ακολούθησε το αξίωμα «εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε», τονίζει το άρθρο.
«Χρησιμοποίησε η Άγκυρα το Ισραήλ απλώς για να προσπαθήσει να αποκτήσει επιρροή στην Ουάσιγκτον, προβάλλοντας φιλο-ισραηλινές φωνές στις ΗΠΑ για να κερδίσει πόντους στην αμερικανική πρωτεύουσα; Και, τέλος πάντων, τι έχει κάνει η Άγκυρα για το Ισραήλ;», διερωτάται ο αρθρογράφος
Ο Νετανιάχου Yπηρέτησε στην ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού, Sayeret Matkal. Συμμετείχε σε αρκετές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της διάσωσης ομήρων σε αεροπορικό αεροπλάνο Sabena το 1972. Ο Νετανιάχου υπηρέτησε στον πόλεμο Yom Kippur και προήχθη σε βαθμό λοχαγού.