Μαζί με τρεις νεοεισερχόμενους, τέσσερα ακόμα έθνη που παρακολούθησαν τις ασκήσεις στο παρελθόν – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πολωνία – εκπροσωπούνται στη BLUE FLAG 2017.
Οι επιχειρησιακές και υλικοτεχνικές προκλήσεις μιας τέτοιας άσκησης είναι πρωτοφανείς για το IAF – φιλοξενώντας 35 αεροσκάφη από επτά διαφορετικές χώρες στη νοτιότερη βάση της, μαζί με άλλα 26 αεροσκάφη πέντε διαφορετικών μοίρες IAF από άλλες βάσεις.
Το Uvda είναι η μόνη βάση του IAF που είναι αφιερωμένη κυρίως στην εκπαίδευση, αντί να φιλοξενεί επιχειρησιακές μοίρες και χρησιμοποιείται για την επίσκεψη ομάδων αεροσκάφους και συντήρησης άλλων μοίρες.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ένας από τους διοικητές της άσκησης, «δεν μπορώ να πετάξω το διεθνές πλήρωμα για το βράδυ ή να τα βάλω στη βάση σχετικά με τις σχετικά σπαρτιατικές εγκαταστάσεις. Θέλουμε να πάνε στο σπίτι με μια θετική εμπειρία σε όλα τα μέτωπα.
.
Το πρότυπο της άσκησης, σε μεγάλο βαθμό, μοιάζει με αυτό των διεθνών ασκήσεων RED FLAG που φιλοξενούνται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως και στην RED FLAG, οι διάφορες αντιπροσωπείες χωρίζονται σε «κόκκινες» και «μπλε» ομάδες οι οποίες στη συνέχεια διεξάγουν προσομοιασμένες σε αεροπορικές Εμπλοκές μεταξύ τους.
Βασική συνιστώσα στη μάχη με την ψευδαίσθηση είναι η μοίρα 115 της IAF, με έδρα το Uvda – μονάδα “επιτιθέμενου” της IAF, η οποία προσομοιώνει εχθρικά αεροσκάφη και τακτικές χρησιμοποιώντας πίδακες F-16C.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδος συμμετέχει στην άσκηση η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου με τέσσερα F-16 Block 52+ της 335 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο…Η ελληνική αποστολή αποτελείται συνολικά από περίπου 50 άτομα.
Ενώ εκτενή είναι τα Αφιερώματα των ΜΜΕ στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία