Στην παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου, στο Παραλίμνι, το 21ο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.
Το μνημόσυνο τελέστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένης Θεοχάρους, του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη, βουλευτών, του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη, άλλων κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.
Σε ομιλία του, ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος, ζήτησε «το αυτονόητο» όπως είπε, δηλαδή «ενεργοποίηση των ενταλμάτων σύλληψης των δολοφόνων για να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Πρόσθεσε πως «ο γνωστός καλλιτέχνης Νότης Σφακιανάκης συμφώνησε με τον αείμνηστο Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο, έφτιαξε ένα μνημείο για τον Σολωμό για να τοποθετηθεί μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.
Ωστόσο», συνέχισε, «ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να φέρει στην Κύπρο το μνημείο και να τοποθετηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να τελειώσει αυτή η βασανιστική αναμονή» και να γίνει κατορθωτή η άφιξη στο νησί του μνημείου.
Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των νεκρών στο κοιμητήριο Παραλιμνίου στην παρουσία των επισήμων, οργανωμένης ομάδας από το ΕΛΑΜ, μοτοσικλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» και κατάθεση στεφάνων.
Οι μοτοσικλετιστές της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» κατέληξαν στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, αφού πραγματοποίησαν από την Παρασκευή οδοιπορικό κατά μήκος της νεκρής ζώνης, συνοδευόμενοι από την μητέρα, την κόρη και την αδελφή του Τάσου Ισαάκ.
Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου μεταφέρθηκε και η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ με την οποία, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Πεττεμερίδης της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» «είχε μεταβεί πριν από 21 χρόνια στο οδόφραγμα της Δερύνειας, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φύγει από εκεί, αφού δολοφονήθηκε.
Η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ αποτελεί φάρο για μας, είναι ένα σύμβολο αγώνα και προσπάθειας για την τελική δικαίωση της Κύπρου», είπε.
Πρόσθεσε ότι «21 χρόνια μετά τη θυσία των δύο ηρώων οι δολοφόνοι τους δεν έχουν καταδικαστεί και οι μοτοσικλετιστές απαιτούν από την Πολιτεία να κάνει ενέργειες, όπως απαιτήσαμε και πέρσι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποδοθεί η δικαιοσύνη και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι τους αφού υπάρχουν τα εντάλματα σύλληψής τους. Απαιτούμε άμεσα και επιτακτικά την καταδίκη των δύο δολοφόνων», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο οδόφραγμα της Δερύνειας ο κ. Πεττεμερίδης είπε ότι «αντί να υπάρχουν μνημεία για να τιμήσουμε τους δύο ήρωες, θα υπάρχει πλέον οδόφραγμα, το οποίο αποτελεί ντροπή για μας. Εικοσιένα χρόνια μετά δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο στο συγκεκριμένο χώρο και πρόθεση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού είναι να κάνει αυτό το μνημείο».
Είπε ακόμα ότι «οι μοτοσικλετιστές διεκδικούν τα απλά και βασικά τους δικαιώματα, την ελευθερία διακίνησης. Πέρσι όταν διασχίσαμε ολόκληρο το Βερολίνο και καταλήξαμε στην Κύπρο, δεν δείξαμε σε καμία περίπτωση ταυτότητα, ενώ στον ίδιο μας τον τόπο, είμαστε υπόχρεοι να πρέπει να δείχνουμε την ταυτότητα μας. Αυτό για μας είναι ντροπή και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να διεκδικούμε τα δίκαια αυτού του τόπου», ανέφερε.
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Αλέκος Μιχαηλίδης της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» είπε ότι «σήμερα συγκεντρωθήκαμε στο κοιμητήριο Παραλιμνίου για να τιμήσουμε τη θυσία των δύο ηρώων. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτός ο τόπος είναι κατεχόμενος και ότι η διακίνηση και η ελευθερία των ανθρώπων είτε υπό τον ήχο των μοτοσικλετών είτε χωρίς αυτόν, πρέπει να κερδηθεί».
Μετά το τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων, οι χίλιοι εκατό περίπου μοτοσικλετιστές από όλες τις πόλεις της Κύπρου μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ατένισαν από μακριά το χώρο της θυσίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την κόρη και τη μητέρα του Τάσου Ισαάκ και την αδελφή του Σολωμού Σολωμού, με τη συνοδεία εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, εισήλθε μερικά μέτρα εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, όπου και κατέθεσε στεφάνια.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και εψάλη ο Εθνικός Υμνος. Στη συνέχεια οι μοτοσικλετιστές, υπό την διακριτική παρουσία των αστυνομικών της ΜΑΑΔ και άλλων ομάδων της αστυνομικής δύναμης, διαλύθηκαν χωρίς προβλήματα.
KYΠE